Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kyläkauppatuen arvo hintaansa suurempi

Valtio ojentaa auttavan kätensä maan viimeisille noin 200 kyläkaupalle tarjoamalla rahallista tukea, joka on sidottu lisäpalvelujen tarjoamiseen. Tuen saajan on sitouduttava tarjoamaan joko posti- tai käteisnostopalveluita, poltto­ainejakelua tai apteekkipalveluita eli käytännössä lääkekaappipalvelua yhteistyössä apteekin kanssa.

Kyseessä on kokeilu, joka tuoda yksittäisellä kaupalle enimmillään runsaan 20 000 euroin kertaluontoisen tukipotin. Tulokset ratkaisevat, jatkuuko tuki.

Kyläkauppatuki on valtion budjetissa mitätön menoerä, mutta sen merkitys maaseudulle voi olla paljon hintaansa suurempi. Jos tuki rohkaisee kauppoja laajentamaan palvelujaan, hankkimaan uusia asiakkaita ja kasvattamaan tulojaan, voi se pysyväksi muuttuessaan varmistaa monen kyläkaupan tulevaisuuden.

Takavuosina elävän kylän tunnusmerkit olivat kauppa ja koulu. Ne ovat kuitenkin maaseudulla käyneet vähiin, ja harvassa ovat kylät, joista vielä löytyvät molemmat. Tähän kylien valiosarjaan kuuluvat esimerkiksi Heinolan Vierumäki, Asikkalan Kalkkinen ja Iitin Vuolenkoski.

Monen kyläkaupan pelastus ovat kesäasukkaat, joista osa tekee ainakin osan ostoksistaan mökkinsä lähikaupassa eikä mökkimatkan varrelle osuvassa hypermarketissa. Jos heitä olisi enemmän, olisi meillä myös enemmän kyläkauppoja.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat