Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ympäristönäkökulma muuttuu koko ajan

Suomalaisten suhtautuminen ympäristöasioihin on Koijärven tapahtumista kuluneiden 40 vuoden aikana muuttunut melkoisesti. Ympäristöstä huolehtimisesta on tullut keskeinen kysymys, joka kaikkien yhteiskunnan toimijoiden on otettava huomioon kaikessa tekemisessään. Vihreys on uinut osaksi asenteiden valtavirtaa, mutta nyt huoli ilmastonmuutoksesta on ajanut sen monessa suhteessa murrokseen.

Iso kysymys on ympäristöystävällisen toiminnan uudelleenarviointi. Vihreyteen perinteisesti kuulunut ydinvoiman ja vesivoimarakentamisen vastustus pehmenee, koska molemmat ovat ilmaston kannalta hyviä tapoja tuottaa energiaa. Sellutehdaskaan ei enää ole entisenlainen metsää ahmiva mörkö, vaan muovia korvaavien biohajoavien tuotteiden raaka-ainemylly. Energiatehokas kaupunkiasuminen alkaa näyttää käytännössä ekologisemmalta kuin monien alkuvihreiden ihannoima luonnonläheinen maaseutuelämä.

Ilmastonmuutoskeskustelu on puhaltanut uutta henkeä myös ympäristöepäilyyn, joka pyrkii kiistämään ainakin kaikki ilmastonmuutokseen liittyvät huolet ja ilmastotekojen tarpeellisuuden. Osa ilmastoskeptikoista tapailee jo 1970-luvun asenteita vähätellen kaikkia muitakin ympäristökysymyksiä.

Kun asiat ovat liian vaikeita, on helpompi ajatella, ettei niistä tarvitse välittää.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat