Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Öljyriippuvuus on tappava sairaus

Maailma sai jälleen toissa viikonloppuna muistutuksen siitä, miten riippuvainen sen talousjärjestelmä on öljystä. Muutama hyvin tähdätty räjähtävä lennokki – riippumatta siitä, kuka ne lähetti – riitti romahduttamaan maailman suurimman öljynviejämaan Saudi-Arabian öljyntuotannon puoleen normaalista ja huojuttamaan pörssejä ympäri maailmaa. Entä jos iskut jatkuvat? Entä jos alueella syttyy täysimittainen valtioiden välinen sota?

Monet kehittyneet maat pyrkivät vähentämään tuntuvasti fossiilisten polttoaineiden käyttöä, jopa pääsemään siitä eroon parin vuosikymmenen tähtäimellä. Tavoitteiden taustalla on ilmastonmuutoksen pelko, mutta pitkällä aikavälillä öljystä ja hiilestä irtautuminen on välttämätöntä myös talouden näkökulmasta: ihmisten elämää ei voi enää rakentaa väistämättä loppuvien uusiutumattomien raaka-aineiden varaan.

Tehtävä ei ole niin yksinkertainen kuin joskus annetaan ymmärtää. Öljystä luopuminen vaatii paitsi energian säästämistä myös muunlaisen energiantuotannon lisäämistä ja raaka-aineiden lähes aukotonta kierrätystä. Pelkästään liikenteen sähköistäminen vaatii valtavan määrän uutta sähköntuotantokapasiteettia, laitosten, laitteiden ja siirtoverkkojen rakentamista. Se nielee valtavasti erilaisia arvometalleja, jotka nekin ovat rajallinen luonnonvara.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat