Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vielä ehtii nauttia syksyisestä metsästä

Syksy ei tänä vuonna ole ollut erityisen lämmin, kuten monta kertaa tällä vuosikymmenellä, mutta kesän vihreys on säilynyt luonnossa harvinaisen pitkään. Ruska vasta tekee tuloaan, vaikka ensimmäiset yöpakkaset ovat jo ehtinet nipistellä kasveja ainakin maan tasalla.

Marjasadossa ei ole ollut kehumista, mutta sieniä on paikoin ollut tarjolla runsaastikin. Kantarellit ovat olleet kiven alla, mutta tatteja ja rouskuja on kertynyt monille poimijoille ämpärikaupalla. Suppilovahveroiden sato on vielä arvoitus, mutta niitä voi tunnetusti poimia lumentuloon asti.

Syksyiseen metsään kannattaa toki vaivautua, vaikkei mitään keräisikään. Sateen jälkeen ilma on raikasta ja helppoa hengittää, eivätkä metsäpolut ole ainakaan vielä pehmenneet vaikeakulkuisiksi. Luonnossa riittää monenlaista tarkkailtavaa, vaikka kesän vilkkaus onkin jo tehnyt tilaa syksyn hiljaiselolle.

Luonnossa liikkuminen on hyvää, luonnollista liikuntaa, johon Itä-Hämeen alue tarjoaa mahtavat puitteet. Metsien ja jär­vien matkailullinen hyödyntäminen on vuosikymmenien yrityksistä huolimatta jäänyt vaatimattomalle tasolle, mutta silläkin saralla on viimein nähtävissä lupaavia merkkejä.

Toistaiseksi Itä-Hämeen kauniista luonnosta nautimme pääasiassa me itähämäläiset itse, kanta-asukkaat ja vapaa-ajan asukkaat.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat