Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ensiaputaito voi pelastaa hengen

Sote-palveluverkon harvetessa moni haja-asutusalueen tai maaseututaajaman asukas varmasti miettii omaa turvallisuuttaan tapaturman tai sairauskohtauksen sattuessa. Lääkärin apu on monessa tapauksessa aiempaa kauempana, ja vaikka ensihoito kiirehtiikin hätiin entiseen tapaan, ovat avun tuloon kuluvat minuutit joskus ratkaisevia.

Tilanteissa, joissa ammattiapua ei ole heti saatavilla, korostuu kanssaihmisten antaman ensiavun merkitys. Jos auttaja ei tiedä, mitä hän tekee, hän voi pahimmassa tapauksessa pahentaa tilannetta. Jos taas ensiaputaito on hallussa, voi maallikkokin toimia nopeasti, tehokkaasti ja ennen kaikkea oikein.

Ensiaputaitoisia ei ole koskaan liikaa. Kaikilla pienilläkin työpaikoilla pitäisi olla ensiavun osaaja, eikä olisi lainkaan haitaksi, vaikka ensiavusta tehtäisiin kaikille opetettava kansalaistaito.

Yksi merkittävä turvallisuutta lisäävä parannus on jokamiehen ja -naisen taidoille suunniteltu sydäniskuri eli defibrillaattori, joita on viime vuosina sijoitettu runsaasti julkisiin tiloihin ympäri Itä-Hämettä. Laite mahdollistaa sydänpotilaiden auttamisen tilanteissa, joissa normaali ensiaputaito ei riitä, eikä sitä voi käyttää väärin.

Silti defibrillaattorikin pelastaa henkiä paremmin, kun auttaja on saanut koulutuksen sen käyttöön. Epäröimätön toiminta voi ratkaista paljon, kun jokainen sekunti on kallis.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat