Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ikääntyvä Itä-Häme muutoksen edessä

Tilastokeskuksen tuore väestöennuste vie pudonneen syntyvyyden ja ikääntyvän väestön Suomeen. Nämä piirteet korostuvat Itä-Hämeen alueella, joka harmaantuu lähivuosina vauhdilla. Esimerkiksi Sysmässä asuu jo vajaan kymmenen vuoden kuluttua enemmän eläkeikäisiä kuin lapsia ja työikäisiä yhteensä.

Tulevaisuuden Itä-Hämeessä lapset ja nuoret ovat harvinainen näky, eikä kylänraiteilla, taajamateillä ja kaupunkikaduilla enää vilisi väkeä edes nykyiseen malliin. Alueen asukasluku vähenee kahdessa vuosikymmenessä noin viidenneksen, alle 25 000:een.

Väistämätön muutos ei tarkoita, etteikö 2 000 asukkaan Hartola tai 15 000 asukkaan Heinola voisi olla edellen hyvä asuinpaikka monille eri-ikäisille ihmisille. Elinympäristö ja yhdyskuntarakenne pitää vain sopeuttaa väestön muutokseen, palvelut miettiä uusiksi ja kuntatalous pusertaa uuden tilanteen vaatimiin raameihin. Nämä kaikki ovat asioita, joita kuntien pitää miettiä viimeistään nyt.

Vuoteen 2040 ulottuva väestöennuste päättyy tilanteeseen, jossa 1940-luvun lopulla syntyneiden suurten ikäluokkien viimeisetkin vuosikerrat alkavat hiljalleen kadota väestötilastoista. Millainen Itä-Hämeestä heidän jälkeensä muodostuu, riippuu hyvin monista asioista, joista hyvin harvat ovat vielä ennustettavissa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat