Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Yksilöiden väkivaltaa vaikea täysin estää

Kuopiossa viime tiistaina sattunut joukkopuukotus nosti jälleen oppilaitosten turvallisuuden julkiseksi keskustelunaiheeksi. Jokelan ja Kauhajoen koulusurmista ehti kulua toistakymmentä vuotta ennen kuin lukuisat sanalliset koulu-uhkaukset taas muuttuivat todelliseksi väkivallaksi.

Kuopion tapaus osoitti jälleen kerran, miten vaikea on estää yksinäistä väkivallan tekijää, joka ei uhoa teollaan etukäteen sosiaalisessa mediassa. Jos tekijällä ei ole rikoshistoriaa, ei häneen kohdistu ennalta mitään epäilystä. Jos hänellä on oikeus pääsyyn rikoksen tekopaikalle, eivät lukitut ovet, avainkortit, tunnusluvut ja tiloissa liikkujien tarkkailu auta mitään, vaan suunnitelma paljastuu vasta, kun itse teko alkaa.

Varsinainen terrorismi tuottaa aina jälkiä itsestään: viestejä, keskusteluja, kokoontumisia, matkoja, tavarakuljetuksia... kaikkea, mitä viranomaiset voivat tarkkailla ja seurata.

Terroritekoja estetään maailmalla kaiken aikaa enemmän kuin niitä tapahtuu, ja monesti onnistuneet iskut ovat yksittäisten tekijöiden työtä, jolla ei ole muuta kuin enintään aatteellinen kytkös järjestäytyneisiin terroriverkostoihin.

Yksittäisten tekijöiden väkivaltaa ehkäisee ennalta parhaiten yhteiskunnan ja yhteisön monisyinen turvaverkko: sosiaalityö, mielenterveystyö, vertaistuki, naapuriapu ja kaikenlainen ihmisen hyvinvointia tukeva yhteisöllisyys.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat