Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hyvinvointiyhtymä voi pitkään pahoin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yt-neuvottelujen tulos oli odotetun lohduton. Yhtymä irtisanoo 51 työntekijää ja vähentää eri keinoin yhteensä 250 työvuotta. Ensi vuonna on luvassa myös laajoja lomautuksia. Kyse ei ole vain hallinnon karsimisesta, vaan tekevät ja hoitavat kädet vähenevät dramaattisesti.

Yhtymän työsarka ei väen vähentämisestä kutistu, päinvastoin. Päijät-Hämeen väestö vanhenee ja vaatii lisää hoitoa, hoito lisää rahaa. Supistetulla henkilökunnalla se ei onnistu, eikä lisäsäästöistä kannata edes haaveilla. Nyt valitulla talouden sopeutuslinjalla hykyllä on edessään kurjistumisen kierre: ensin karsitaan toimipisteiden palveluja, sitten toimipisteitä. Hoitoon pääsy vaikeutuu, ja jonot venyvät.

Yt-neuvotteluista jäi maku, ettei kaikkia kiviä aidosti käännetty, kun säästöjä etsittiin. Prosessi eteni suurimman kunnan etu edellä, ja muut jäivät maksamaan säästöjä selkänahastaan. Keskiössä oli enemmänkin Lahden kuntatalous kuin kaikkien päijäthämäläisten hyvän hoidon turvaaminen vaikeassa taloustilanteessa.

Heinola ja Sysmä voivat onnitella itseään tekemistään sote-ratkaisuista. Kumpikaan ei nojaa hykyn palveluihin yhtään enempää kuin on pakko, ja molempien perusterveydenhoito on turvassa yhtymän nykyiseltä myllerrykseltä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme