Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Huijarit eivät petkuta vain ikääntyviä

Vanhustenviikon Heinolan päätapahtuma SeniorSurf keskittyi tänä vuonna turvalliseen internetin käyttöön. Aihe ei kosketa vain ikääntyviä, vaan kaikenikäisiä netin käyttäjiä. Tieto- ja viestintärikosten määrä on koko ajan kasvanut netin käytön yleistyessä. Vuonna 2015 tehdyn brittitutkimuksen mukaan jopa yli puolet rikoksista tapahtuu nykyisin verkossa.

Sähköisten palvelujen käytön turvallisuus on parantunut huimasti kymmenen viime vuoden aikana, mutta tietojenkalastelusta on tullut uusi murheenkryyni. Pahaa aavistamaton kuluttaja voi haksahtaa luotettavalta vaikuttavaan tarjoukseen, joka johtaakin tilausansaan. Luvatun palvelun toimittamisesta ei ole välttämättä takeita. Luottamukselliset tiedot päätyvät turhan helposti vääriin käsiin, jos käyttää huonoa salasanaa tai yhtä ja samaa salasanaa useissa palveluissa.

Petoksen uhreille tilanne voi olla niin häpeällinen, ettei siitä haluta kertoa kenellekään, mutta poliisin mukaan asian kanssa ei pidä jäädä yksin. Omaan pankkiin kannattaa olla saman tien yhteydessä, jotta vilpillisesti tehdyt tilaukset saadaan katkaistua.

Jokainen mobiililaitteen käyttäjä voi huolehtia omalta osaltaan siitä, että laite on asianmukaisesti suojattu ja ohjelmistot päivitetty. Tietoturvasyistä on myös joskus paikallaan vaihtaa laite uuteen, vaikka se olisi vielä toimiva.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat