Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Piittaamattomuus syö liikenneturvaa

Moni ihminen luottaa liikenteessä enemmän omaan arviointikykyynsä kuin yhteisiin pelisääntöihin. Oma hyväksi todettu ajotaito riittää ohjailuun yhdellä kädellä älypuhelin toisessa kädessä, hyvällä kelillä talvinopeus jää noudattamatta, ja hiljaisena aikana stop-merkki tulee ohitettua pysähtymättä.

Liikenneturva tarkkaili viime vuonna stop-merkin kunnioitusta eri risteyksissä. Merkin ohitti pysäyttämättä 29 prosenttia kuljettajista. Vastaavasti yli kolmannes Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilijoista kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen, kun toinen kuljettaja jätti stop-merkin huomioimatta.

Liikenneturvan asiantuntija arvioi tämän syksyn tiedotteessa, että merkin ohittamisen syynä on useimmiten puhdas piittaamattomuus. Merkin ohittaminen huomaamatta sitä ei ole yhtään vähemmän vaarallista, mutta sen tahallinen huomiotta jättäminen kertoo asenteesta, joka voi aiheuttaa vaaraa myös muissa liikennetilanteissa.

Suomalaisille on 1960-luvulta lähtien hoettu kyllästymiseen asti, että liikenne on yhteispeliä, muuten se ei suju. Siitä huolimatta osa kuljettajista katsoo edelleen oikeudekseen vaarantaa omansa, matkustajiensa ja muiden tielläliikkujien hengen ja terveyden pelaamalla liikenteessä aivan omaa peliään omilla säännöillään.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat