Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Brexitissä varmaa on vain epävarmuus

Britannian brexit-farssi otti viime viikolla jälleen uusia kierroksia, joiden jälkeen ennuste näyttäisi olevan, että pääministeri Boris Johnsonin neuvottelema uusi brexit-sopimus menee parlamentissa läpi, mutta brexitin toteutumisen aikataulu venyy yli aiemmin asetetun takarajan eli lokakuun lopun.

Näin saattaa käydä, mutta kolmessa vuodessa Suomessa ja muuallakin maailmassa on jo opittu, että kun kyse on Britannian EU-erosta, varmaa on vain epävarmuus, joka jatkuu ja jatkuu ja jatkuu.

Brexit-kansanäänestyksestä alkaneessa tuskallisessa päätösprosessissa ovat hallitukset kaatuneet, ministerit eronneet, parlamentaarikot ja puolueet kääntäneet takkejaan edestakaisin, kiveen hakatut kannat ja sopimukset murentuneet kuin tee­keksit ja brittien usko maansa päätöksentekokoneistoon varmasti horjunut melkoisesti.

Mielenosoittajien vastakkaiset leirit Lontoon parlamenttitalon edustalla kertovat, miten pahasti brexit on jakanut Britannian. Maan talous on kärsinyt valtavasti pelkästä brexit-aikeesta, ja kärsii edelleen, jos maa todella lähtee EU:sta.

Jos brexit toteutuu, voi edessä olla samanlainen uusi sirkus, kun Britannia vääntää itsensä kanssa kättä siitä, pitäisikö sen pyrkiä takaisin EU:n jäseneksi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat