Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Rasismi koettelee sananvapautta

Asiallisen keskustelun ja rasistisen leimaamisen raja ei ole lainkaan niin selkeä kun luulisi. Niiden väliin jää aina harmaa vyöhyke, jolla sananvapauden määrittely vaatii jatkuvaa rajankäyntiä.

Kunnallisalan kehittämissäätiön viime torstaina julkistaman kyselytutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen pitää rikollisena sitä, että puhuja tai kirjoittaja väittää kaikkien johonkin etniseen vähemmistöön kuuluvan olevan rikollisia. Kolme viidestä tyytyy paheksumaan ryhmän leimaamista, mutta joka kuudes ei näe siinä edes paheksuttavaa.

Rasismi on helpointa nähdä silloin, kun väite on selkeästi loukkaava, yleistävä ja perustelematon. Tunnepohjainen väite, että kaikki jonkin kansanryhmän miespuoliset jäsenet ovat raiskaajia, on aivan eri asia kuin tilasto, jonka mukaan jonkin kansanryhmän jäsenet syyllistyvät raiskauksiin suhteessa ­useammin kuin muiden.

Maahanmuuton ja monikulttuurisuuden ongelmista pitää voida puhua, mutta ryhmien leimaaminen, vastakkainasettelu ja tahallinen loukkaaminen eivät tuota suurempaa ymmärrystä tai kaivattuja ratkaisuja.

Ihmiset ovat aina ympäristönsä, kulttuurinsa ja elämänsä elämän tuotteita, osa ryhmää, mutta myös yksilöitä, joilla on oikeus tulla kohdelluiksi yksilöinä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat