Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Aseilla aate jää aina tappamatta

Täällä Pohjantähden alla -trilogian punapäällikkö Akseli Koskela toteaa sisällisodan valkoisille, että vaikka he teloittaisivat kuinka paljon punaisia, niin aate jää kuitenkin tappamatta. Tämä ajatus kannattaa myös presidentti Donald Trumpin muistaa, kun hän juhlii Isis-kalifi Abu Bakr al-Baghdadin kuolemaa. Islamistinen terrorismi ei loppunut Osama bin Ladenin ampumiseen, eikä se lopu tähänkään yhden miehen tappioon.

Toisen maailmansodan jälkeen voittajat järjestävät kokonaisen sarjan suuria oikeudenkäyntejä, joissa natsi-Saksan sotilas- ja siviilijohtajat saivat tuomionsa. Hirttoköyttä kului, mutta natsismi jäi kitkemättä. Sen perillisiä löytyy kaikkialta maailmasta, Euroopassa niin Saksasta, Suomesta kuin natsien aikoinaan kaltoin kohtelemasta Itä-Euroopastakin.

Niin hyvät kuin pahatkin aatteet ovat yleensä sitkeämpiä kuin yksittäiset kannattajansa. Kuollut marttyyri voi kerätä jopa enemmän seuraajia kuin elävä johtaja, eivät uutiset Syyrian leireiltä anna mitään aihetta olettaa, että Isisin paha sisu olisi sammunut.

Lähi-idän poliittinen umpikuja on 70 vuodessa imaissut yhä suuremman ja suuremman osan alueesta kaaoksen ja väkivallan pyörteeseen, joka kiihdyttää itse itseään. Uusi sukupolvi kasvaa vanhaan vihaan, ja tappamisen kierre jatkuu.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat