Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Keskustelukulttuuri rappeutuu huuteluksi

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) toi viime viikolla julki huolensa eduskunnan keskustelukulttuurin rappeutumisesta: Kaikki edustajat eivät enää kuuntele toisten puheita vaan metelöivät tahallaan niiden aikana tai puuhastelevat omiaan. Ilmapiiriä leimaa ahdistava ja repivä vastakkainasettelu, joka saa monet kansanedustajat luopumaan arvokkaasta ja asiallisesta puhetavasta ja käytösestä.

Samaa keskustelun ”somettumista” voi havaita monissa yhteyksissä muuallakin. Kaikki kuntien valtuutetut eivät enää kunnioita demokraattisesti syntyneitä päätöksiä tai itse päätöksentekoa edes sen vertaa, että vaivautuisivat ottamaan asioista ja käsittelymenettelystä. Vaihtoehtoisista totuuksista on tullut arjen työkaluja myös kunnallispolitiikassa.

Mitään keskustelun juhlaa ei ollut myöskään Heinolan viime maanantain kouluverkkotilaisuus, jossa osa yleisöstä käyttäytyi kuin eduskunnassa. Viranhaltijoiden vastauksia ei kuunneltu tai niitä pilkattiin sen sijaan, että olisi yritetty keskustella itse asiasta.

Monet ihmiset tuntuvat uskovan Donald Trumpin ja Euroopan oikeistopopulistijohtajien tapaan tehdä politiikkaa: Uudessa maailmassa väittelyn voittaja on se, joka huutaa kovimmin omaa totuuttaan, eikä peräänny siitä, vaikka itsekin tietäisi olevansa väärässä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat