Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Korjausrakentaminen voi hiipua lähivuosina

Muutama vuosi sitten julkisuudessa puhuttiin Suomen asuntokannan korjausruuhkasta. Maaltamuuton vuosina rakennetut kerrostalot olivat tulleet peruskorjaus­ikään, ja korjausrakentamisen ennakoitiin kasvavan valtavaksi liiketoiminnaksi.

Nyt ennuste näyttää hyvin toisenlaiselta: Osa suurin toivein korjausbisnekseen lähteneistä rakentajista ja talotehtaista on luopunut koko toimialasta, eivätkä muidenkaan odotukset enää ole kovin korkealla.

Useimpien kuntien väestöennuste näyttää jyrkästi alaspäin, ja niiden asuntokanta on jäämässä liian suureksi suhteessa väestöön. Asuntojen kysyntä hiipuu ja hinnat laskevat, eikä kaikkiin taloihin kannata enää tehdä kalliita peruskorjauksia. Purkualalla riittää töitä.

Julkisella puolella korjaushaluja jarruttaa sisäilmaongelmien kärjistyminen. Vanhojen rakennusten kunnostukseen ei haluta käyttää miljoonia euroja, jos hyvästä lopputuloksesta ei ole varmuutta. Kun samalla rahalla saa uuden rakennuksen, on ratkaisu selvä.

Monilla kunnilla on omistuksessaan liikaa tiloja, jotka eivät vastaa niiden nykyisiä tarpeita. Kun talous on tiukalla, pyrkivät kunnat mieluummin rakennuksista nopeasti eroon kuin sitoutuvat korjauksiin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat