Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Verojen maksu pitää yllä hyvinvointiamme

Tämän päivän lehdestä löytyy jälleen kerran pitkä lista nimiä, joita moni lukee uteliaisuuden, ehkä kateudenkin vallassa. Itä-Hämeen suurituloisimmat ansaitsevat valtakunnan mitassa varsin vaatimattomasti, mutta kuitenkin monin verroin enemmän kuin alueen työttömät, pienipalkkaiset ja pienten eläkkeiden saajat.

Verotietojen julkaisu ahdistaa monia hyvätuloisia, mutta sille on perustelunsa. Kansalaisilla on oikeus tietää, millaisia tulovirtoja yhteiskunnassa liikkuu, jotta he voivat suhteuttaa oman asemansa kovatuloisten elintasoon. Kokonaiskuvan kannalta olisi hyvä julkistaa myös omaisuudet, mutta sitä tietoa ei nykyverotus enää tuota.

Mediassa julkaistavien verotietojen kattavuus heikkenee varmasti lähivuosina, kun ihmiset voivat pyytää omien tietojensa poistamista tiedotusvälineille jaettavalta valmiiksi kootulta valtakunnan suurituloisimpien listalta. Media voi edelleen tarkistaa tuttujen nimien tulot yksilöidysti, mutta uusia nimiä on vaikea löytää, jos suurituloiset vetävät tietonsa listalta.

Kansalaisten kannattaa verotuloja lukiessaan miettiä omaa asennetaan. Pelkän kateuden sijaan kannattaisi ehkä muistaa, että listan nimet maksavat tuloistaan isot verot, jotka osaltaan kannattelevat yhteiskunnan kaikille tarjoamia hyvinvointipalveluja.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat