Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hyssyttely ei auta huumeongelmaan

Huumeet nousevat yhä useammin esiin, kun Itä-Hämeen kunnissa keskustellaan nuorison ongelmista. Niistä kertovat niin kouluterveyskyselyjen tulokset kuin oppilaiden, opettajien ja viranomaisten havainnot.

Huumeista aletaan myös oppia puhumaan siinä missä muistakin yhteiskunnan kipupisteistä, kuten pitääkin. Hyssyttelyllä ja silmien sulkemisella ongelma ei katoa mihinkään. Suomesta tuskin löytyy enää yhtään niin pientä ja syrjäistä maalaiskuntaa, että sen väki luulisi, ettei huumeongelma kosketa heitä. Lintukodon ajat ovat ohi, sen ovat useimmat suomalaiset jo kirkkaasti tajunneet.

Myös suomalainen huumekeskustelu on saanut uusia sävyjä. Enää ei keskustella vain siitä, miten huumeiden leviäminen voitaisiin estää, vaan myös siitä, onko kieltopolitiikka epäonnistunut, ja voitaisiinko ongelmaa lähestyä muilla tavoin. Mietoja ja kovia huumeita ei enää mielletä samaksi asiaksi, vaan keskusteluun on monien muiden maiden tavoin noussut myös ajatus mietojen huumeiden laillistamisesta.

Puoli vuosisataa sitten suomalaiset yritettiin ohjata mietojen alkoholijuomien pariin tekemällä keskioluesta helposti saatavaa. Tuloksena oli, että alkoholin kokonaiskulutus kasvoi rajusti. Mietojen huumeiden laillistaminen varmasti lisäisi niiden käyttöä, mutta miten se vaikuttaisi kovien huumeiden menekkiin?

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme