Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Senioreja löytyy lähes joka lähtöön

Tämän päivän Itä-Häme on senioriteemanumero, jonka sisältö painottuu ikäihmisten asioihin. Lehden lukijoista kuten myös Itä-Hämeen kuntien asukkaista yhä suurempi osa on eläkeläisiä, joiden hyvinvointi nousee kuntien tehtävälistalla vuosi vuodelta yhä keskeisemmäksi.

Seniorit ovat kaikkea muuta kuin yhtenäinen joukko. Meitä ihmisiä riittää moneen junaan, ja niin myös eläkeläisiä: yksi golfaa ja asuu talvet etelässä, toinen juoksee jumpassa ja hoitaa lapsenlapsiaan, kolmas sinnittelee sairauksien kanssa vähävaraista hiljaiseloa. Juuri itse säästetylle lisäeläkkeelle jääneen vähän yli kuusikymppisen maailma on monella tavoin kovin toisenlainen kuin kymmenen vuotta palvelutalossa asuneen yhdeksänkymppisen.

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, tarjoaako hyvinvoiva Suomi ikäihmisilleen sellaisen vanhuuden, jonka he ansaitsevat. Kysymys sisältää monta eri näkökulmaa: yksi kaipaa sopivia harrastuksia, toinen mukavaa seuraa ja vertaistukea, kolmas ennen kaikkea inhimillistä hoivaa ja hyvää hoitoa. Joskus kuulee keski-ikäisten ja nuorten puhuvan vanhuksista vain taakkana, työsarkana ja rahanreikänä. Nuoruuden voimissaan ihmisen on helppo kuvitella olevansa itse ikinuori ja kuolematon, mutta todellisuutta ei kukaan pääse pakoon: kaikista meistä tulee lopulta vanhuksia ellei taival pääty jo ennen sitä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme