Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Työttömyys ei estä työvoimapulaa

Heinola kärsii vuodesta toiseen pahemmasta työttömyydestä kuin Suomi tai Päijät-Häme keskimäärin. Työvoimatoimisto on lakkauttanut paikallisen toimipisteensä ja yrittää nyt hoitaa työttömyyttä alueelle jalkautuvalla tiimillä. Joitakin aloja taas vaivaa työvoimapula.

Työttömyys on suurelta osin kohtaamisongelma: työttömät ja heille sopivat työt sijaitsevat eri paikkakunnilla, yritykset tarvitsevat erilaista osaamista kuin työttömillä on tarjota, tai työttömät eivät halua tarjolla olevia raskaita, aliarvostettuja ja huonosti palkattuja töitä.

Tuloksena on tilanne, jossa maassa on yhtaikaa vaikea työttömyys ja runsaasti tekemättömiä töitä. Hoitolaitokset pyörivät alimiehityksellä, koska lääkäreistä ja hoitajista on pula. Julkiset rakennushankkeet venyvät, koska kuntien virat eivät houkuttele rakennuttamisen ammattilaisia.

Pahimmillaan ongelma lähtee jo koulutuksesta. Heikosti rahoitetut oppilaitokset tuottavat muodollisesti tutkinnon suorittaneita työnhakijoita, jotka eivät ole osaamiseltaan valmiita oman alansa töihin. Käytännön osaaminen pitäisi hankkia työtä tehden, mutta kireälle vedetyssä työelämässä harva ehtii ja jaksaa opettaa vaikka osaisikin.

Aika ei ratkaise koko ongelmaa. Väestön ikääntyminen puree työttömyyteen, muttei työvoimapulaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme