Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ihmiset elävät aina omassa ajassaan

Suomessa virisi viime viikon lopulla keskustelu vanhoista television sketsiohjelmista, joista oli tehty useita rikosilmoituksia niiden tiettyjä kansanryhmiä halventavan sisällön vuoksi. Sketseissä yli neljännesvuosisata sitten esiintynyt nykyinen kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius pyysi niitä anteeksi, mutta keskustelu sai siitä vain lisää sytykettä.

Jokainen ihminen ja taideteos on aikansa lapsi. Nyky-Suomen elämänmenossa on monia asioita, joita vielä 1950-luvulla olisi pidettu täysin sopimattomina, ja päinvastoin. Kun vanhoja asioita punnitaan tämän päivän mittarein, näyttävät ne hyvin toisenlaisilta kuin omana aikanaan.

On esimerkiksi täysin hyödytöntä pohdiskella – kuten mediassa on tehty – olivatko vuosikymmeniä sitten kuolleet marsalkka Mannerheim ja dekkaristi Agatha Christie rasisteja. Nykymittareilla varmasti olivat, kuten 1930-luvulla lähes kaikki muutkin. Harvat ihmiset ovat kehityksessä aikaansa edellä, useammat siitäkin jäljessä.

Taaksepäin katsominen voi olla opettavaista, mutta moralisointiin se harvoin antaa aihetta. Vanhoja kulttuurituotteita pitää voida esittää myös tämän päivän yleisölle, mutta joskus ne vaativat oheensa evästyksen nykykatsojalle. Muuten hän ei välttämättä ymmärrä, mitä ne edustivat omassa ajassaan ja mikä oli niiden suhde silloiseen yleisesti hyväksyttyyn arvomaailmaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme