Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hoitajapula uhkaa soten tulevaisuutta

Heinolan sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Korttila jättää kaupungin ja siirtyy maakunnallisen työterveysyhtiön johtoon. Korttila uskoo Heinolan mahdollisuuksiin säilyttää välttämättömät lähipalvelunsa, mutta varoittaa pahenevasta hoitajapulasta. Sote ei sorru ensin rahojen vaan tekijöiden puutteeseen, eikä ongelma koske vain Heinolaa, vaan koko Suomea.

Mikään sote-malli tai lakiin kirjattu mitoitus ei ratkaise tilannetta, jossa tekevät kädet loppuvat kesken, ja se on jo arkipäivää monessa terveydenhoito- ja hoivayksikössä ympäri maata. Kun tekijöitä on jatkuvasti liian vähän, pystyvät jaksamisen rajoilla raatavat hoitajat huolehtimaan vain kaikkein välttämättömimmistä tehtävistä. Hoito huononee ja turvallisuusriskit kasvavat.

Kun väestö vanhenee, hoitajia tarvitaan vielä enemmän kuin nyt. Siksi hoitajapula pitäisi ottaa vakavasti ennen kuin tilanne muuttuu kestämättömäksi. Raskaaseen, vaativaan ja heikosti palkattuun työhön ei houkutella ihmisiä vain toivomalla, että työn tärkeys ja ihmisten oletettu kutsumus varmistavat koulutetun työvoiman jatkuvan saatavuuden.

Koko sote-järjestelmä kaipaa kipeästi uudistusta, jota pitkä rivi hallituksia on yrittänyt toteuttaa. Tähän mennessä tulos on ollut nolla, eivätkä enteet tälle hallituskaudelle näytä yhtään paremmilta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme