Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Paloturvallisuus ennätystasolla

Elävä tuli käy suomalaisille elementtinä yhä vieraammaksi, kun kaupungistuminen etenee ja tupakointi vähenee. Harva tarvitsee tulta arkiaskareissaan, eivätkä kaikki osaa sitä enää käsitellä.

Ilmeisesti suomalaiset kuitenkin osaavat varoa tulta, sillä palokuolemien määrä on laskenut historiallisen matalalle tasolle. Pelastusopiston alustavien tilastojen mukaan tulipaloissa kuoli viime vuonna 49 ihmistä, vähemmän kuin koskaan ennen. Päijät-Hämeessä palokuolemia sattui vain yksi.

Tulen uhrien vähenemisen taustalla ovat samat toimet, joilla liikenteen uhrilukua on pystytty vähentämään: turvallisuutta edistävän lainsäädännön jatkuva kehittäminen ja viranomaisten sitkeä tiedotus- ja valistustyö.

Kokonaan palokuolemia on mahdotonta ehkäistä, sillä osa uhreja vaatineista paloista oli myös viime vuonna tahallisesti sytytettyjä. Veronsa vaativat myös joka kodin sähkölaitteet, joiden viat aiheuttavat suunnilleen yhtä paljon kuolonuhreja kuin tuhopoltot.

Yleisin kuolemaan johtavan tulipalon syttymissyy on edelleen savuke. Huolimattomasti, unisena tai alkoholin vaikutuksen alaisena käsitelty palava tupakka sytytti viime vuonna joka neljännen uhreja vaatineen palon. Tätä ongelmaa eivät niin sanotut itsestään sammuvat savukkeet ole poistaneet.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat