Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hallinnon himmelit istuvat sitkeässä

Jouluisen olkikoristeen nimi sai muutama vuosi sitten uutta käyttöä, kun himmeli-sana nousi keskusteluun kuvaamaan tarpeettoman monimutkaisia, usein päällekkäisiä hallinnollisia rakenteita. Jouluhimmelissä monipolvisuus luo kauneutta, hallintohimmelissä kallista tehottomuutta.

Suomen hallintohimmeleitä on yhtaikaa purettu ja rakennettu jo pitkään. Ensin karsittiin läänejä ja erilaisia hallintopiirejä, joiden tilalle luotiin elyjen ja avien verkosto. Kuntien vähentämisestä siirryttiin maakuntien vahvistamiseen, mutta avien, elyjen ja osittain myös keskushallinnon korvaaminen vahvoilla maakunnilla kaatui edellisen soten mukana.

Nyt sote-valmistelu keskittyy soteen, mutta kompastelee yhä maakuntiin. Joulukuussa tuli julki Uudellemaalle kaavailtu erillishimmeli, jossa maakuntaan mahtuisi viisi sote-maakuntaa, joiden rinnalla säilyisi myös nykyinen HUS-sairaanhoitopiiri. Muutkin kunnat kiirehtivät heti vaatimaan omia erityisratkaisuja, ja nyt pohditaan kuntien roolia tulevassa sotessa.

Samaan aikaan viriää keskustelu nykyisten maakuntarajojen mielekkyydestä. Maakunnat ovat väestöltään ja pinta-alaltaan hyvin eri kokoisia, ja niiden rajat perustuvat osin hallintohistoriaan, osin talousalueisiin ja osin vain siihen, että johonkin oli viiva kartalla vedettävä. Jos hallinto jatkossa noudattaa maakuntarajoja, olisi nekin nyt syytä tarkistaa kovalla kädellä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat