Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

Torin laidalta

Arvosta omaa ja toisen ihmisen aikaa

Mieheni on opettanut minulle, että on parempi olla vartti etuajassa kuin kymmenen minuuttia myöhässä. Ei sillä, että olisin jotenkin krooninen Myöhästelijä (Paitsi lukion viimeisellä luokalla, suunnilleen joka aamu. Pahoitteluni siitä näin jälkikäteen asianosaisille).

Myöhästyminen on nimittäin epäkunnioittavaa tapaamisen toista osapuolta kohtaan. Myöhästelijää odottavalle voi tulla tunne siitä, ettei Myöhästelijä arvosta sitä aikaa, jonka on tälle varannut.

Toki toisinaan vastaan tulee force majeure -tilanteita, eikä myöhästymistä voi välttää. Onneksi nykyään myöhästymisestä voi ilmoittaa vaikka matkan varrelta, kulkeehan jokaisella mukanaan väline, jolla pystyy edelleen kaiketi myös soittamaan.

Myöhästelijä on aikasyöppö, joka ei välitä tuon taivaallista oman käyttäytymisensä vaikutuksesta toisiin.

Aikasyöppöjä eivät ole toki ainoastaan Myöhästelijät. Heitä ovat hyväntahtoiset Jutustelijat, jotka parkkeeraavat olemuksensa toisen läheisyyteen juuri silloin, kun aikaa olisi vain tervehdysten vaihtamiselle.

Jutustelijoille on hankalaa olla tiukka. Hehän eivät tee tarkoituksella mitään haittaa, vaan vähän niin kuin vahingossa.

Ja sitten jos Jutustelijalle erehtyy sanomaan, edes varovaisesti, että tässä olisi nyt vähän kiire, niin usein tämä loukkaantuu.

”Olisit sitten heti sanonut”, ”Huomaan kyllä kun seuraani ei kaivata”, ”No anteeksi kau­heasti” ovat Jutustelijan usein käyttämiä repliikkejä siinä vaiheessa, kun tämä mielenosoituksellisesti poistuu paikalta.

Mielestäni myös pienten lasten vanhemmat saavat esimerkiksi syödä rauhassa edes joskus, vaikka vuorotellen.

Jos hyppää itse kesken ruokailun toteuttamaan milloin mitäkin pyyntöä, lapsi tottuu siihen, että hänen tahtonsa on vahvempi kuin vanhemman oikeus omaan aikaan.

Tuttava joskus sanoi, että pää-raaja-veri-indikaattori on hyvä mittari reagointiin. Sattuuko päähän? Onko raajoja poikki? Tuleeko verta? Jos ei, asia voi odottaa viisi minuuttia.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Suosittelemme

Luetuimmat