Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Pieni ja vinossa, mutta silti Heinola

Jotain tuttua siinä on, mutta jokin on vinossa... Hetken pää lyö tyhjää, mutta kompassinuoli kartan ylälaidassa saa ilmansuunnat kääntymään kohdalleen.

Vanha kartta esittää Heinolaa, mutta ruutukaava on käännetty paperin reunojen linjaan, ja pohjoinen sojottaa kohti vasenta yläkulmaa.

Claes Wilhelm Gyldén (1802–1872) oli maanmittausinsinööri, josta tuli myöhemmin maanmittauksen ja metsänhoidon ylihallituksen ylitirehtööri.

Uransa alkupuolella hän laati Suomen kaikkien silloisten kaupunkien kaupunkikartat, yhteensä 31 karttalehteä. Heinolan kartta on vuodelta 1838.

Kartassa on paljon tuttua: Kirkkolampi nimellä ”Harjulambi”, Siltasaari vailla nimeä, harju, ja tietysti Jyrängönkoski, ”Jyrängö Fors”. Hiidenhaudan poukama erottuu selvästi, samoin lahdenpohjukka nykyisen Kylpylän uimarannan vieressä.

Tekstit ovat ruotsiksi, sillä suomesta tuli maan toinen virallinen kieli vasta vuosikymmeniä myöhemmin, eivätkä kadunnimet tunnu muutenkaan tutuilta: Kauppakatu on Storagatan (Suurkatu), Kirkkokatu Trädgårdsgatan (Puutarhankatu) ja Koulukatu Lasarettsgatan (Sairaalankatu).

Pari tuttuakin kadunnimeä sentään löytyy, suorina käännöksinä: Virtakatu oli jo vuonna 1838 Strömgatan ja Siltakatu Brogatan.

Tärkeimmät rakennukset on merkitty kirjaimin, joiden selitykset seisovat kartan laidassa. Tärkeysjärjestys on selvä: a on kirkko, b kellotapuli ja c pappila.

Vasta sitten tulevat maalliset kohteet, joiden lista jää lyhyeksi. Ällää pidemmälle ei pienen Heinolan esittelyyn aakkosia tarvita.

Kartan Heinola loppuu käytännössä nykyisiin Lampikatuun ja Harjukatuun, eikä nykyisen Maaherranpuiston länsipuoleltakaan löydy taloja kuin puolikkaan korttelin levyinen rivi puiston reunalla.

Pieni ja vino Heinola – ja paljon muuta mielenkiintoista – löytyy osoitteesta finna.fi. Hakupalvelu avaa näkymän Suomen museoi­den, kirjastojen ja arkistojen digi­talisoituihin aarteisiin, historiaan, joka on verkossa meidän kaikkien ulottuvilla.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat