Torin laidalta
Taina
Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi

Torin laidalta

Mamma Mia miten aika kuluu

Mamma Mia! -musikaali on kerännyt eri puolilla maailmaa yli 60 miljoonaa katsojaa. Olen katsonut musikaalin neljästi, kaksi kertaa Suomessa ja kahdesti ulkomailla.

Ruotsalaisen Abba-yhtyeen musiikin ympärille rakentuva Mamma Mia sai ensi-iltansa Lontoossa 1999. Näin sen siellä ensimmäisen kerran. En tiennyt yhtään mitä odottaa, ja yllätyin positiivisesti. Mikä musiikki, mikä energisyys, mikä elämisen riemu!

Helsingin Messukeskuksen Amfi-teatterin suomenkielinen versio päihitti selkeästi vuonna 2014 nähdyn ruotsinkielisen tuotannon. Tämän kevään esityksellä ei ollut yhtään hävettävää maailmalla nähtyjen näytösten rinnalla.

Laura Voutilaisen ja Vallu Lukan tähdittämä tarina svengasi hienosti. Se oli viihdyttävää katsottavaa ja kuunneltavaa – siitä huolimatta, ettei takarivin reunapaikalta pystynyt kunnolla erottamaan kasvoja.

Ammattitaidolla tehtyä viihdettä tarvitaan. Viimeistään Mamma Mia -musikaaleissa ja elokuvassa on tajunnut, miten ajattomia hittejä Benny Andersson ja Björn Ulvaeus ovat kirjoittaneet.

Monessa laulussa on sanoma ja tunnetta. Ainakin äiti-ihmisen on vaikea kuunnella nieleskelemättä Paula Vesalan suomeksi sanoittamaa Kunpa voisin ajan pysäyttää -laulua. Juuri äskenhän äiti vilkutti ikkunasta, kun tyttö lähti reppu selässä kouluun. Nyt sama tyttö astelee alttarille ja lähtee maailmalle.

Englanninkielinen versio kouraisi aikoinaan tuttavaani niin, että hän kuunteli laulua juoksulenkeillä metsässä niin monena iltana, ettei kyyneleitä enää tullut.

Musikaali kertoo paitsi rakkaudesta myös luopumisesta ja ystävyydestä. Parasta antia ovat päähenkilön, yksinhuoltajaäiti Donnan kaksi ystävää. Heidän irrottelustaan kun osaisi ja uskaltaisi ottaa edes pienen siivun.

Nyt voikin odottaa kesää, jolloin Mamma Mia -elokuvan jatko-osa tulee elokuvateattereihin. Näyttelijä Meryl Streep ei petä, elokuva kannattaa katsoa jo hänen takiaan.

Niin, se paras Abban kappale. Minulle se on I Have A Dream.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat