Torin laidalta
Jari
Niemi
jari.niemi@itahame.fi

Torin laidalta

Suuret johtajat

Itä-Häme-lehden lukijamatkalla Kreikassa saimme rautaisannoksen tietoa Aleksanteri Suuren elämästä.

Suuri maailman valloittaja voitti kaikki taistelunsa. Hän hallitsi sotastrategian ja löi useimmat vastustajansa suunnitelmallisesta toiminnallaan.

Aleksanteri Suureen on liitetty seuraavat ominaispiirteet:

Arvoituksellinen ja nautinnonhaluinen, omasi yli-inhimillisen kyvyn kestää ruumiillisia rasituksia ja oli sotilaidensa palvonnan kohde, ”kuolematon”.

Jakoi kaiken sotilaidensa kanssa, hänellä oli käsittämätön kyky olla aina oikeassa paikassa ­oikeaan aikaan, tuhlasi omaisuuksia ystäviinsä, rakasti kunniaa, janosi mainetta, otti uskomattomia riskejä, vaistosi vaaran aina ensimmäisenä, sanat ja lupaukset särkymättömät, oli nöyrä uuden tiedon edessä.

Lisäksi Aleksanteri Suuri oli tarkka uskonnollisissa rituaaleista, vaaleatukkainen, komea ja kaunis katsella sekä rohkea ja seikkailunhaluinen. Hänen erivärisiä silmiä pidettiin Jumalan lahjana.

Noita ominaispiirteitä tarkemmin pohtiessa nousee väistämättä mieleen useita muita entisiä ja nykyisiä valtioiden johtajia; kuninkaita, keisareita ja presidenttejä.

Mitä noista ominaispiirteistä voisi soveltaa esimerkiksi Maoon, Hitleriin, Mussoliiniin, Leniniin, Staliniin tai nykyisin näyttämöllä oleviin Putiniin, Trumpiin tai Kim Jong-uniin?

Aika moni ominaispiirre taitaa istua useimpiin noista miehistä.

Tulee väkisinkin mieleen, miksi maailman johtavat yhteiskunnat valitsevat johtajakseen kovia ominaispiirteitä runsaasti omaavia henkilöitä.

Aleksanteri Suuren kohdalla erikoisuutta korostaa se, että hänen opettajansa oli Aristoteles, demokratian yksi suurista oppi-isistä.

Onneksi länsimaissa demokra­tialla on jo vahvat perustat toisin kuin suurimmassa osassa itäisen pallopuoliskon ­valtioista. Niissäkin toki järjestetään demokratian nimissä erilaisia vaaleja, mutta aika u-sein niiden lopputuloksen tuntuu järjestävän etukäteen vallanpitäjien käsikassaraksi valjastettu media.

Jari Niemi
jari.niemi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat