Torin laidalta
Sari
Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi

Torin laidalta

Kissavideo voikin olla viiltelyfilmi

Tiedätkö millaista sisältöä lasten WhatsApp-ryhmissä jaetaan? Jos tiedät, niin kovin pieni lapsesi ei sovellusta varmasti käytä.

Elävän elämän varoittava esimerkki tulee Tampereelta, missä alakouluikäisten oppilaiden seuraamalla Instagram-tilillä oli kehotettu oppilaita liittymään WhatsApp-ryhmään, jossa jaettiin raakaa videomateriaalia.

Ryhmään jaetut videot alkoivat söpösti kissan kuvalla, mutta loppuosa sisälsi muun muassa eläimiin sekaantumista, viiltelyä ja itsemurhan.

Lapsella on oikeus yksityisyyteen, mutta mitä pienempi hän on, sitä suurempi vastuu meillä vanhemmilla on valvoa myös yksityiseksi luettavaa viestintää. Monet vanhemmat vaikuttavat kuitenkin olevan autuaan tietämättömiä siitä, ettei perheen pienimmillä ole WhatsAppin pariin mitään asiaa: ikäraja sovelluksen käyttöön on ollut aiemmin 13 vuotta, toukokuun 25. päivästä lähtien 16 vuotta.

On myös väärin olettaa, että sosiaalisia tilanteita ja käyttäytymissääntöjä vielä opettelevat lapset pystyisivät toimimaan some-ympäristöissä järkevästi ja muita loukkaamatta.

WhatsApp on aivan liian helppo tietoisen ja tiedostamattoman kiusaamisen väline. Yksi kuva tai yksi video voi tehdä valtavasti tuhoa lapsen itsetunnolle ilman, että materiaalin ryhmälle jakava välttämättä sitä edes ymmärtää.

Olen pahoillani lasten puolesta siitä, että me vanhemmat olemme välillä valtavan laiskoja ottamaan selvää siitä, millaisten pelien, sovellusten ja videoiden parissa he viettävät aikaansa.

Hämmästyttävän moni tuntuu jopa kehottavan lastaan esimerkiksi WhatsAppin käyttämiseen. Kouluissa katsotaan läpi sormien sitä, että luokat perustavat palveluun omia ryhmiään, vaikka niiden käyttäjät eivät olisi ikävuosissaan ehtineet vielä edes toiselle kymmenelle. WhatsApp on toki näppärä yhteydenpitoväline, mutta mitä tapahtui puheluille ja tekstiviesteille?

Ikärajat tuntuvat muutenkin olevan monien mielestä turhaa holhousta. Miksi muuten niin moni alakoululainen saa pelata K18-luokiteltuja videopelejä tai katsella aikuisille suunnattuja elokuvia?

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat