Torin laidalta

Torin laidalta

Eläinlapset ongelmissa

Tähän aikaan vuodesta on vaikea välttyä näkemästä eläinten poikasia. Pienet eläinvauvat ovat hellyttävän suloisia, mutta useimmiten avuttomia ja vaaroja pelkäämättömiä.

Luonnoneläinten pesimäaika on nyt vilkasta, eikä sitä sopisi häiritä. Esimerkiksi lintuemo voi hylätä pesänsä helpostikin, mikäli ihmiset tai muut eläimet alkavat sitä liian suurella mielenkiinnolla tutkia. Myös monet linnunpoikaset hyppivät maassa jonkin aikaa lentokyvyttöminä, sillä ne jättävät pesänsä jo varhain.

Viimeksi viikonloppuna törmäsin koirani kanssa ulkoillessani pieneen rastaanpoikaseen, joka hölmöyksissään loikki suoraan jalkojemme juureen. Nopea hihnan kiristys turvasi sen, ettei koira ehtinyt lintua napata. Myös kääpiökokoinen rauhaa rakastava sohvaperunahauva luulee metsässä olevansa suuri saalistaja.

Vapaana ulkoilevat kissat ja koirat ovatkin uhka monille luonnon eläinpoikasille. Esimerkiksi ulkona ilman valvontaa liikkuvien kissojen on arvioitu tappavan jo pelkästään Suomessa yli miljoona lintua vuosittain. Itsenäisesti kulkevat lemmikit saattavat myös jättää jälkeensä loukkaantuneita ja kituvia eläimiä luontoon tai vahingoittaa uhanalaisiksi luokiteltuja lajeja. Kissat ja koirat ohjeistetaankin pitämään kytkettyinä vähintäänkin luonnoneläinten pesimäaikaan.

Varhaisin muistoni loukkaantuneesta linnusta on ala-aste aikainen. Naapurin kissalla oli tapana väijyä lintulautamme alla pikkulintuja. Usein saalistusyritykset eivät tuottaneet minkäänlaista tulosta, mutta kerran kissa onnistui saamaan osuman ja jätti jälkeensä loukkaantuneen, lentokyvyttömän linnun keskelle pihamaata. Itku kurkussa soitin äitini kanssa Heinolan lintutaloon, joka lupasi ottaa pienen potilaan hoitoonsa. Kuljetimme epäonnisen siivekkään pienessä laatikossa Lahdesta Heinolaan hoitopaikkaan, jossa todettiin, että pienellä hoidolla potilaasta tulisi vielä todennäköisesti lentokykyinen. Kyseisellä linnulla oli onnea matkassa, toivottavasti myös monella tämän kesän lajitoverilla.

Heidi Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat