Torin laidalta

Torin laidalta

Tulevaisuuden kuvitteellinen tuska

Tulevaisuus tekee epävarmaksi. Ajan kulkua ei voi ennustaa, sillä tulevaisuudennäkymät muuttuvat ja lipsahtavat otteestamme. Tulevaisuusskenaarioiden maalaaminen on aina kiehtonut ihmisiä, ja siksi dystopiakirjallisuus on todennäköisesti niin suosittua. Se on tieteiskirjallisuuden muoto, joka usein keskittyy kuvaamaan lähitulevaisuuden epätoivottavaa ja vääristynyttä yhteiskuntaa. Dystopiat saavat polttoaineensa kirjoitusajankohtansa epäkohdista. Jos sattuu olemaan nyt julkaistavan fiktiivisen teoksen henkilö, on melko todennäköistä, että elää jonkinlaisessa kauhukuvia heijastelevassa yhteiskunnassa. Ilmastonmuutos, sosiaalinen epätasa-arvo ja kehittyvän teknologian synnyttämät varjot mietityttävät nyt.

Dystopiat heijastelevat pelkojamme. Kammottavien tulevaisuudenkuvien sepittäminen voi olla keino hallita huolta tulevasta ja luoda ikään kuin äärimmäinen vertailukohta. Näin pahaksi ei ainakaan voi mennä.

Esimerkiksi Aldous Huxleyn vuonna 1932 julkaistu genren klassikko Uljas uusi maailma on äärimmäinen kuvaus yhteiskunnasta, jossa ihmiset on tuotteistettu ja jokaisen elämä määrittyy ennalta tiukasti sen mukaan, mihin yhteiskuntaluokkaan hän syntyy. Ehkä dystopioiden yksi pelottavimmista piirteistä on se, että niissä korostuu itsemääräämisen ja oman elämän kontrollin menetys. Olemme nyt asemassa, jossa meillä on paljon vapautta ja mahdollisuuksia. Kyteekö meissä siis pelko, että se voidaan joskus ottaa meiltä pois?

Kamalan tulevaisuuden toteutuminen on ainakin teoriassa mahdollista. Luonnonkatastrofit ja alati kehittyvä teknologia voivat viedä yhteiskuntaamme epämieluisaan suuntaan. Yksi dystopiakuvausten kestoaiheista, hallitseva pieni valtaeliitti ja kontrolloitu kansa, on joissakin yhteiskunnissa todellisuutta. Liian pessimistiseksi en kuitenkaan halua heittäytyä. Uskon, etteivät koneet syrjäytä ihmistä ja ilmastonmuutos on vääjäämättömyydestään huolimatta asia, jota ihminen kykenee toimillaan hidastamaan. Säilytetään tulevaisuuden maailma inhimillisenä.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat