Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Heinola hurmasi 1930-luvun turistit

Kun Suomen Kuvalehden lukijat lähtivät vuonna 1935 viikon bussimatkalle Päijänteen ympäri, mikä mahtoi olla ainoa paikka, johon auto pysähtyi kahdeksi yöksi?

Tuhannen soratiekilometrin reitti koukkasi Hämeenlinnan kautta, mutta tuo kiinnostavista kiinnostavin kohde oli tietysti Heinola.

1930-luvun bussiin mahtui oppaineen ja matkatavaroineen vain 15 kesälomalaista. Heille oli laadittu isänmaallinen retkiohjelma, joka esitteli vuoden 1918 taistelupaikkoja ja kansallisten suurmiesten muistomerkkejä, mutta eniten kuitenkin kotimaan luontoa.

Matkalaiset saapuivat Itä-Hämeeseen pohjoisesta, ”Leivonmäen kauniiden seutujen kautta”, ylittivät Orava(kive)n-salmen laulavan lautturin kyydissä ja poikkesivat Hartolassa tutustumassa Itä-Hämeen museoon. Sieltä matka jatkui yöksi Heinolan kauniiseen kylpyläkaupunkiin.

”Toivottavasti on ilma lämmin ja aurinkoinen, kun Heinolassa aiomme viettää torstaipäivän hiekkarannalla ja kelkkamäessä. Illalla menemme kasinolle kuuntelemaan soittoa”, lupasi lehti retkeä markkinoidessaan.

Heinolassa matkalaiset poikkesivat myös lounaalle Vierumäelle urheiluopistolle: ”Jyrkän rinteen alla on mitä ihanin järvi, niemi ja suuri uimalaitos. Kaiken muun lisäksi lähellä rantaa puiden lomassa häämöttää kauniita kävelyteitä, jotka kutsuvat tuttavalliselle kävelylle matkatoverien kanssa”, kehui lehti.

Nämä olivat kaikki ennakkokehuja, mutta miten väki viihtyi 605 markan (nykyrahassa noin 230 euron) kiertomatkallaan?

Lehti teki ensimmäiseltä retkeltä jutun, jossa muuta Itä-Hämettä ei edes mainittu, mutta Suomen suurimman naisseminaarin, ”maailman suurimman faneeritehtaan” ja ”maailman parhaan ruoan” esitellyt Heinola sai ylenpalttiset kiitokset ihmisten huomaavaisuudesta:

”Vanha asemapäällikkö kiipesi tätä todistaakseen eilen illalla suorastaan korkean aidan yli taittaen ja tuoden jokaiselle seurueen naiselle kukkivan sireenin oksan”, ylisti nimimerkki Riitta.

Sellainen oli vanhan hyvän ajan Heinola.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat