Torin laidalta

Torin laidalta

Klikillä ilmainen iPhone

Hyvä heidi.salminen. Etsimme työntekijöitä tekemään etätöitä. Nimeni on Harvey, olen suuren maailmanlaajuisen yhtiön henkilöstöpäällikkö. Suurin osa töistä voidaan tehdä kotona, eli siis etätöinä. Palkka on 4000€–7000€.”

Nopean selauksen perusteella Harvey on lähettänyt sähköpostiini tämän houkuttelevan työtarjouksen jo parikymmentä kertaa. En ole vielä tilaisuuteen tarttunut, vaikka Harvey kehottaakin viestissä klikkaamaan linkkiä ja tutustumaan yritykseensä. Linkin takaa löytyvä verkkosivu kuitenkin todennäköisesti tarjoaa jotain muuta kuin kovapalkkaista etätyötä suoraan yrityksen johtoportaassa.

Sähköpostiini kilahtelee tasaisin väliajoin tällaisia houkuttelevia viestejä. Näissä viesteissä tarjotaan usein työpaikkoja, ilmaista elektroniikkaa tai halpaa lainaa. Usein ensimmäinen asia, jonka viestien lähettäjät haluavat tietää, on pankkitunnukset.

Erilaisten huijausviestien ja tietojenkalasteluyritysten määrä lisääntyy koko ajan. Pankit varoittelevat tasaisin väliajoin viesteistä, joissa niiden nimissä yritetään saada ihmisiä luovuttamaan pankkitunnuksiaan. Pankit eivät kuitenkaan ikinä kysy sähköpostitse tunnuksia keneltäkään sähköpostitse.

Nopealla silmäyksellä viestit saattavat kuitenkin näyttää pankin lähettämiltä. Joskus viesteissä saatetaan kertoa erääntyvästä maksusta, joka tulee maksaa välittömästi. Tällainen saattaa aiheuttaa hätiköidyn reaktion, jolloin pankkien ja viranomaisten varottelut unohtuvat.

Aikaisemmin huijausviestit olivat usein tönkköjä konekäännöksiä, jotka oli helppo huomata valheellisiksi. Näitäkin toki edelleen sähköpostivirrasta löytyy, mutta suuri osa ei erotu silmään millään tavalla. Isoäitini sanoi kerran, ettei kohta uskalla avata yhtäkään sähköpostiviestiä, kun joka paikasta voi nykyään tulla virus. Mikäli asia epäilyttää, on todennäköisesti parasta jättää viesti avaamatta.

Toinen itselleni tutuksi tullut viestien lähettelijä on lainantarjoaja Margaret. ”Ota yhteyttä, ja saada hyväksytty ja rahoitetaan 24 tunnin kuluessa, 3% korolla vain.” Ei kiitos, Margaret.

Heidi Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat