Torin laidalta

Torin laidalta

Tarvis vähän vettä sadella

Vuodet eivät ole veljeksiä monellakaan tasolla. Viime kesänä keskusteluissa olivat runsaat sateet, tänä suvena taas sadetanssille olisi tarvetta. Hellepäivistäkään ei vuosi sitten päästy nauttimaan. Nyt hellelukemia on ollut mittarissa jo useana päivänä.

Rupattelin alkukesästä ProAgrian asiantuntijan kanssa viljojen ja nurmien tilanteesta ja hän totesi, että ei ole liika sade hyväksi, mutta ei myöskään helle. Nurmi kasvaa kylmässäkin, mutta vilja tarvitsee lämmintä.

Taitaa olla niin, että lomalaisen ja maatalousyrittäjän toiveissa on samanlaiset säät. Ei liian kuumaa ja vettä saisi tulla taivaalta sopivasti.

Taloudessamme oli tarkoitus viime vuoden keväällä kerätä sadevesi talteen kasvimaan ja kukkien kasteluvedeksi ja tätä tarkoitusta varten minulla oli kaksi saavia. Sattuneesta syystä nämä saavit olivat suunnilleen koko ajan täynnä, eikä kastelua tarvittu. Yritin pitää saaveja tyhjinä, että sadevesi ei valuisi kuistille. Syöksytorvia ei ollut.

Vettähän piisasi ja kannoin sitä saaveista ämpärikaupalla metsään, että kuisti säilyisi edes vähän kuivempana.

Tänä suvena ongelma ei toistunut, vaan jokainen pisara on mennyt tarpeeseen. Sadevedestäkin.

Perheen pää on ollut huolissaan nurmikon kunnosta, joka pihassa tehtyjen töiden vuoksi kärsi vaurioita. Hän toi pihaan kovaäänisen bensakäyttöisen pumpun, jonka pärinästä ei kukaan nauttinut, vettäkin sadettimesta tuli aina vain yhteen kohtaan.

Sadetinta siis siirreltiin tarpeen mukaan, mutta toivottu tulos viheriöivästä ja tasaisesta nurmesta ei ainakaan vielä ole toteutunut.

Pihanurmikot ovat harmeista pienimpiä, kun samalla kevätviljat ja varsinkin uudet nurmet kärsivät kuivuudesta. Jo keväällä jouduttiin käyttämään viljan varmuusvarastoja siemenviljana, sillä viime vuoden sateinen satokausi vei viljoista itävyyttä.

Tilakohtaiset erot voivat olla suuret riippuen muun muassa peltojen ominaisuuksista. Maatalousyrittäjien pinna kiristyy entisestään ja vaikeudet lisääntyvät. Sadetanssille on nyt tarvetta.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat