Torin laidalta

Torin laidalta

Kiitos kutsusta, mutta ei kiitos

Kodintavaroiden järjestelymenetelmä KonMari on ollut pinnalla pari viime vuotta. Se on japanilaisen Marie Kondon elämänhallintaoppaaseen perustuva menetelmä, jossa jokaisen omistamansa esineen kohdalla on tarkoitus kysyä ”tuottaako tämä esine minulle iloa”. Jos ei, tulee siitä luopua. Vähän aikaa sitten törmäsin tätä menetelmää mukailevaan niin kutsuttuun ihmisten konmaritukseen. Helsingin Sanomat uutisoi uutuuskirja Viis veisaamisen mullistavasta taiasta, jonka kirjoittaja Sarah Knight antaa ohjeita siihen, miten lopettaa tuhlaamasta aikaa ihmisten kanssa, joista ei pidä ja asioihin, joita ei halua tehdä.

Viis veisaaminen ei kuulosta kovin helpolta tai yksinkertaiselta. Meitä sitovat näkymättömät mutta vakiintuneet sosiaaliset säännöt. Ne velvoittavat menemään polttareihin, häihin, illalliskutsuille ja kokouksiin, vaikka oikeasti haluaisi vain maata sohvalla ja tuijottaa tv:tä. Usein tuntuu, että toimimme muiden odotusten mukaisesti. Ihmisten konmarituksen taustalla on jalo ajatus siitä, että aikaa säästyy merkityksellisille asioille, kun ei vaivaa päätään liikaa muiden odotuksilla ja mielipiteillä. Keskittyminen itselle iloa tuottaviin asioihin kuulostaakin varsin mielekkäältä.

Mutta onko se oikeastaan mahdollista? Ihminen on laumaeläin ja meillä on sisäänrakennettu pyrkimys toimia osana yhteisöä ja noudattaa sen normeja ja sääntöjä. On vaikeaa olla välittämättä muiden ajatuksista ja tunteista, koska se on ihmiselle niin luontaista.

Pienissä annoksissa tällainen konmaritus voisi ehdottomasti tehdä hyvää. Meillä kaikilla on velvollisuuksia, mutta turhaa voi karsia pois. Minä ainakin välitän välillä liikaa muiden mielipiteistä ja odotuksista. Monta kertaa olen raahautunut väsyneenä johonkin tilaisuuteen, koska se on tuntunut velvollisuudeltani. Seuraavan kerran ehkä mietin tarkemmin, koenko todella pakottavaa tarvetta mennä kutsuttuna juhliin, jos päätä särkee ja ei huvita. Kaikilla on päiviä, jolloin kotisohva houkuttaa enemmän kuin juhlatamineet. Kieltäytyminen silloin tällöin ei riko ihmissuhteita.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Suosittelemme

Luetuimmat