Torin laidalta

Torin laidalta

Yllättävän kalliit ja tärkeät ystävät

Kävelin keskustassa ja ohitin edessäni lastenvaunuja työntäneen naisen. Ohi mennessäni kurkkasin mielenkiinnosta, minkäsnäköinen vauva siellä rattaissa torkkuu. Ihmetys oli kuitenkin melkoinen, kun ihmislapsen sijaan vaunuista kurkistikin koira. Pieni karvanaama tuntui olevan rattaissa oikein mielellään, eikä näyttänyt edes kaipaavan maanpinnalle tallustelemaan.

Olen nähnyt muutaman kerran aikaisemminkin nelijalkaisten kulkevan lastenrattaissa, eikä se oikeastaan ole enää edes kovin yllättävää. Koirat ovat nykyään perheenjäseniä ja se näkyy niille tarjotuissa palveluissa. Koirille avataan koko ajan uusia päiväkoteja, joissa ne viettävät päivät leikkien omistajien ollessa töissä. Lisäksi lemmikkikaupat tarjoavat karvakavereille laajan valikoiman tyyriitä erikoisruokia ja vaatevalikoiman, josta löytyy pusero säälle kuin säälle.

Lemmikkieläimille suunnatuista palveluista ja tuotteista on nopeasti kasvanut iso bisnes. Ihmiset ovat valmiita käyttämään nelijalkaisiin ystäviinsä suuria summia ja tarjonta kasvaa kysynnän kanssa kilpaa. Myös sairastavia lemmikkejä hoidetaan nykyisin melkein kuin ihmisiä. Esimerkiksi diabetekseen, epilepsiaan ja ruoka-aine allergioihin löytyy hyvin hoitoja, jos vain on valmis maksamaan. Lemmikki saattaa nimittäin joskus tulla yllättävän kalliiksi.

Samanaikaisesti, kun toiset koirat käyvät manikyyrissä ja syövät gluteenitonta erikoisruokaa, löytyy Suomestakin kasvava joukko ihmisiä, joille lemmikin ylläpitäminen alkaa olla taloudellisesti haastavaa. Yllättävät eläinlääkärimaksut voivat olla esimerkiksi vähävaraisille liian suuri menoerä. Tiedän itsekin tapauksia, joissa viikonloppuna sairastuneen lemmikin hoitoon viemistä on pitkitetty maanantaille, sillä viikonloppuina maksut ovat usein tuplasti kalliimpia. Ihmiset kansanedustajia myöten ovat huolestuneita siitä, onko lemmikkieläimistä tulossa kasvavien eläinlääkärimaksujen takia vain parempituloisten etuoikeus. Lemmikkieläin voi olla esimerkiksi masentuneelle tärkeä henkinen voimavara. Olisikin sääli, jos nelijalkaisen ystävän omistaminen olisi kiinni vain varallisuudesta.

Heidi Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat