Torin laidalta

Torin laidalta

Minussa piilee kukkahattutäti

Otan välillä kantaa kovastikin erilaisiin ajankohtaisiin asioihin Donald Trumpista, roskisten siivottomuudesta, ajonopeuksista tai dopingista lähtien.

Ilman sen kummempaa syytä väärin tekeminen saa kukkahattutätimäisyyteni heräämään, jolloin esimerkiksi lintujen pesimärauhan rikkominen raivostuttaa. Koti se on jokaisella oltava, linnullakin.

Viimeisin ärsytyskynnykseni ylittänyt asia oli, kun uutisoitiin lehtopöllöperheen pesän tuhoaminen niin, että pöllölapset jäivät ilman kotia. Metsää oli avohakattu lintujen pesimäaikaan. Asia kerrottiin näyttävästi, ainakin iltapäivälehdissä. Poikanen oli kuvattu surullisen ja kotinsa menettäneen näköisenä. Harmitti. Vielä enemmän raivostutti myöhemmin, kun selvisi että ainakin osa kuvista oli lavastettu.

Muistan lapsena kuulleeni, että lintu saattaa hylätä poikasensa, jos poikasia tai munia olevaan pesään hengittää tai koskee puhumattakaan siitä, että poikasia siirtää. Lintuemo saattaa ajatella poikasten uuden hajun todetessaan, että niissä on vikaa ja jättää pesueensa hoitamatta. Ilman hoitoa ne kuolevat. Mielestäni on mahdollista, että äiti hylkäsi lapsensa.

Kukkahattutäti veti porot nokkaansa siitä, että vielä pystyssä olevasta pesäpuusta ja ymmärtääkseni soveliaasta pesästä oli otettu pöllön poikanen kannolle siinä tarkoituksessa, että juuri kyseisessä puussa olisi sijainnut tuhottu pesä. Kukkahattutätimäisyyteni nousi yli äyräiden, kun sittemmin hoksasin, että pöllöäiti saattoi hylätä poikasensa tarkoitushakuisen kuvaamisen vuoksi. Sitä siskoa tai veljeäkään ei löytynyt.

Ymmärsin, että avohakkuu rajattiin niin, että pesimäpuu suojavyöhykkeineen oli jätetty hakkaamatta ja pöllöille oli jätetty rauha. Tiedän, että lintujen pesimäaikaan ei metsässä ole syytä riehua, mutta tiedän myös sen, että ammattitaitoiset metsäammattilaiset ottavat huomioon luonnon monimuotoisuuden ja antavat elintilaa.

Taisi kyseinen kuvaaja tehdä enemmän harmia kuin hyötyä. Uskottavuus luontokuvien aitoudesta ainakin kärsi silmissäni ja pahasti.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat