Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Ei paremmat ajat, vaan nuorempi minä

Iän karttuessa ihminen huomaa yhä enemmän rasittuvansa siitä, miten nopeasti aika tuntuu kuluvan ja maailma muuttuvan, kulki muutos sitten hyvään tai huonoon suuntaan.

Ei oikein enää jaksaisi opetella hirveästi uutta, ainakaan pakosta, jos vanhoilla eväillä vain joten kuten pärjää. Katse kääntyy yhä useammin taaksepäin, vaikka elämää on vielä edessä.

Ihminen muuttuu ajan mukana, eikä voi valita, mitkä muutokset ottaa vastaan.

Yläkouluiässä olin innostunut tietokoneista, pelasin ja kokeilin alkeellista ohjelmointiakin Commodore 64:n kömpelöllä Basic-kielellä.

Lukiossa tietotekniikka alkoi jo vähän kyllästyttää, ja kun tietokoneesta tuli minulle työkalu, muuttui suhteeni siihen yhä viileämmäksi. Aikani jaksoin sinnitellä porukan osaavassa päässä, sitten tyydyin siihen, että itse selviydyin yhä uusista ja uusista ohjelmista ja vekottimista.

Internet ja kännykkä helpottivat työtäni – ainakin periaatteessa – mutta jatkuva informaatiotulva ja teknologian tunkeutuminen kaikkialle veivät minulta viimeisenkin maun tekniseen kehitykseen.

En ole somessa, enkä omista älypuhelinta, vaikka töissä sellaista joudunkin käyttämään.

Kaipaan hidasta, tehotonta, leppoisaa mennyttä maailmaa, jossa kirjoituskone oli käypä työkalu ja lankapuhelin joka kodin varuste.

Ei tarvinnut olla aina yhteydessä johonkin, eikä ollut aina niin järjettömän kiire – mihin ihmeeseen?

Kun järjellä mietin nostalgiaani, ymmärrän tietysti, että se on vain harha tai enintään puolitotuus.

Suomalaiset elävät nykyään monella tavalla paremmin kuin lapsuuteni 1970-luvulla tai nuoruuteni 1980-luvulla, mutta kukaan tuskin voi vakavissaan väittää, että kaikki on kehittynyt vain hyvään suuntaan.

Silti menneisyyden kaipuun peruslause on pelkkää puppua: Kaikki ei ollut oikeasti ennen paremmin, vaan ihminen kaipaa menneessä eniten omaa nuoruuttaan, sitä parempaa minää, joka hän joskus oli – tai ainakin muistaa olleensa.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat