Torin laidalta

Torin laidalta

Kun lähdet armeijaan

Vuoden 2018 toinen saapumiserä astuu palvelukseen tarkalleen 9.7. Silloin alkaa unohtumaton jakso armeijan ”kurkkusalaateissa”, joka kestää puolesta vuodesta vuoteen.

Oma kokemukseni armeijasta oli kieltämättä aika kehno, eikä aika ole vielä päässyt tekemään kultaista kuorta muistojeni päälle. Lähdin suorittamaan asepalvelustani ajatuksella, että olen puoli vuotta, ja sitten kotiin. Hyvin pikaisesti ymmärsin, että vuoden keikkahan tämä on, ja mukavasti alkanut armeijataival muuttui katkeraksi jäiden polttamiseksi. Mikään ei enää kiinnostanut, ja kävin omaa sotaani tiukkoja auktoriteetteja vastaan. Selvisin vuodestani sotilaana, en välttämättä aina kiitettävästi, mutta selvisin. Monesti auttoi, kun teki eikä ajatellut.

Minulta unohtui armeijan aikana se kaikista tärkein, eli hyvä asenne. Jos asennoituminen kokonaisuudessaan rankkaan palvelusaikaan on huono, saat kärsiä vähintään tuplaten. Tetsaaminen ja metsässä oleilu on aivan karmivaa, jos peli on hävitty jo ennakkoon. Vaikka se kuulostaa ”skappareiden” jargonilta, niin oikeasti hyvä asenne palkitsee, ja vuosi voi vierähtää nopeastikin.

Nyt kun oikein tarkoin muistelee, minulla oli siellä ajoittain ihan hauskaakin, mutta päällimmäisenä mielessäni on yleensä ollut ne pimeät sekä sateiset poterovartiot. Ikäviin ja pakollisiin tehtäviin kannattaa suhtautua ehkä jopa huumorin kautta, vaikka opeteltavat asiat olisivatkin vakavaluontoisia sekä tylsiä. Harvemmin intissäkään kiellettiin nauramasta, mutta esimerkiksi asennossa kannatti seisoa vakavana.

Eräs hyvä ystäväni lähti armeijaan samalla ajatuksella kuin minäkin, mutta hänelle kävikin aikamoinen täyskäännös alkuviikoilta lähtien. Taitelijamainen ystäväni alkoi pitää armeijasta, ja hän haaveilee jopa työurasta ammattisotilaana. Nyt hän on RUK-kurssilla, ja luultavasti pukee kurkkusalaatteja ylleen vielä useampia vuosia.

Näin siinä voi käydä, saatat vaikka tykätä intistä, vaikka nyt ei siltä tuntuisikaan.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat