Torin laidalta

Torin laidalta

Hävikki vähenee suunnittelulla

Olin ystäväni luona viikonloppuna syömässä. Ruokailun jälkeen hän keräsi ylijääneet ruuat pöydältä ja heitti ne roskiin. Miksi ihmeessä? kysyin kummastuneena. Ruoka oli kuitenkin vielä täysin käyttökelpoista. Hän vastasi, ettei halua syödä samaa ruokaa kahtena päivänä tai käyttää vanhoja ruuantähteitä uudestaan.

Käyttökelpoisen ruuan poisheittäminen on Suomessa yleistä. Luonnonvarakeskuksen mukaan kotitalouksien yhteenlaskettu ruokahävikki on vuosittain 120-160 miljoonaa kiloa. Yhdelle henkilölle ruokahävikkiä kertyy 20-25 kiloa. Koko ruokaketjua tarkastellessa hävikkimäärä nelinkertaistuu. Määrät tuntuvat melko suurilta, ja sitä ne ovatkin. Kotitalouksien ruokahävikki johtuu useimmiten suunnittelemattomuudesta sekä keittiötaitojen ja viitseliäisyyden heikkenemisestä. Ruokaa on kaupasta niin helposti saatavilla, ettei vanhojen tähteiden jatkojalostaminen omassa keittiössä välttämättä tunnu houkuttelevalta.

Myös pakkausmerkintöjä tulkitaan usein liian tarkasti. ”Parasta ennen” ja ”viimeinen käyttöpäivä” -merkinnät mielletään tarkoittamaan ruokatavaroiden ehdotonta käyttökieltoa, vaikka lähes aina kannattaisi arvioida käyttökelpoisuutta omilla aisteilla. Etenkin ”parasta ennen” -merkittyjä tuotteita on useimmiten mahdollista käyttää vielä merkityn päivämäärän jälkeenkin.

Ruokahävikki on turhaa jätettä ja sen ehkäisemiseksi kehitellään uusia keinoja. Esimerkiksi ruokakaupat jakavat myyntipäivältään vanhentuneita, mutta täysin käyttökelpoisia tuotteita yhä enemmän hyväntekeväisyyteen. Myös yksityishenkilöt lahjoittavat jääkaapeistaan ylimääräistä ruokaa toisille esimerkiksi Facebook-ryhmien välityksellä.

Täytyy myöntää, että löydän itsekin joskus keittiön perukoilta mustuneen banaanin tai homeisen leipäpalan, jotka joutuvat roskiin. Ruuan poisheittäminen ei ikinä tunnu mukavalta, joten aion ottaa mallia mummostani. Hän ei ikinä osta ylimääräistä ruokaa, ennen kuin vanhat on syöty. Mustuneet banaanitkin hän leipoo banaanikakuksi.

Heidi Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat