Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Mökillä odottaa aina jokin hanke

Kun luette tätä, olen jo kesälomalla. Suurin osa siitä kuluu mökillä, joka on itse asiassa vanha evakkotila: talo, sauna, navetta ja lato.

Kaikki on aikanaan hyvin mutta vähällä rahalla rakennettu, nyt enemmän tai vähemmän korjauksen tarpeessa.

Talon remontti on jo onnellisesti ohi, navetta on saanut uuden ulkolaudoituksen ja sauna uuden maalin lattiaansa. Navetan sisäseiniä pitäisi vielä vähän siistiä kalkilla, jotta sinne saisi kalustettua helteilläkin viileän kesähuoneen.

Myös rakennusten peltikatot kaipaavat pian uutta peltiä tai ainakin maalia. Kattojen vihreä väri alkaa paikoin jo muuttua ruskeaksi, mutta sateen ne vielä pitävät ulkona.

Muita rakennuksia vanhemmassa ladossa on pihapiirin paras katto, mutta sitä ei ole edes tarkoitus pelastaa. Ladon lähes olemattomat perustukset ovat jo ajat sitten vajonneet maan alle. ja puuosat ovat sen mukaisessa kunnossa.

Jos olisin itse korjannut entisen autiotilan edellä kuvailtuun kuntoon, olisin varmasti ylpeä tuloksesta.

Koska olen kuitenkin käsistäni täysi tumpelo, olen tyytynyt istumaan maksajan paikalla ja ihailemaan ammattimiesten työn jälkeä. Hyvältä se näyttää siltikin.

Itse olen korjannut hyyskän rappuset, rakentanut lampeen laiturin ja ripustanut seinille kolme karusta restauroimaani linnunpönttöä. Neljättä en ole saanut edes alas seinältä.

Olen jo oppinut, ettei työ tekemällä lopu, vaan aina ilmestyy jotakin kohennettavaa. Pienimmät ja vähiten taitoa vaativat hommat voin yrittää hoitaa itse, mutta muut saavat jäädä osaavammille.

Ruohon leikkuussa, veden kannossa ja muissa pihan askareissa riittää puuhaa, vaikkei muuta tekisikään. Saunan lämmitys onkin sitten silkkaa terapiaa mielelle, ihan kuten saunominen lapiohommissa kipeytyneille lihaksille.

Aikaansaannoksillani en pääse kehumaan, mutta eihän se ole tarkoituskaan. Minähän olen lomalla, ja lomalaisella on lupa olla laiska.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme