Torin laidalta

Torin laidalta

Puhelimesta tuli pakkomielle

Keskittyminen alkaa herpaantua. Käsi hapuilee tottuneesti tuttua neliskulmaista esinettä, peukalo painaa lukitusnäppäintä ja kirkas valo syttyy. Nopeita näpäytyksiä, pari pyyhkäisyä ja sitten näyttö taas pimeäksi lukitusnäppäimestä. Tämä toistuu huolestuttavan usein.

Älypuhelin on nykyään mukana kaikessa. Se on jatkuvasti käden ulottuvilla ja käytämme sitä odottaessamme bussia, lounastauolla ja kauppajonossa. Älypuhelinten vaaroista on varmaan kirjoitettu yhtä paljon kuin hyödyistä.

Puhelin on nähdäkseni tuiki tarpeellinen väline kommunikointiin, mutta viime aikoina olen huomannut runsaan puhelimenkäytön nurjia puolia. Keskittymiskyvyn vievä älylaite vie samalla kyvyn olla läsnä. On yksinkertaisesti liian helppoa ottaa puhelin taskusta ja käydä läpi tutut sosiaalisen median sovellukset. Emme edes ajattele asiaa, koska kaikki on lähes automaatiolla toimivaa. Kaverin kertoma hauska juttu menee helposti ohi, kun samalla tuijottaa ruutua.

Kun käteni alkoi auton ratissa hapuilla puhelinta, tajusin, että olen liian riippuvainen laitteesta. Saapunut viesti tai tuttavan some-päivitys eivät saisi kiinnostaa niin paljon, että on valmis riskeeraamaan oman ja muiden hengen. Haluan vähentää puhelimen käyttöä, ja se onnistuu kuten mistä tahansa addiktiosta luopuminen: annoksella itsekuria ja päättäväisyyttä.

Pitää miettiä, miksi tuntuu tarvitsevan laitetta niin kipeästi.

Minusta puhelinriippuvuus on kiinnostava moderni ilmiö. Miten tuo pieni neliskulmainen laite tuli niin vahvasti ihmisten väliin? Sillä vahvistetaan ja myös rikotaan ihmissuhteita ja tallennetaan elämän hienot ja huonot hetket. Kuten kaikkiin riippuvuuksiin, kännykän käyttöön liittyy tiettyä pakonomaisuutta. Kännyköiden on todettu aiheuttavan riippuvuutta siinä missä alkoholin ja tupakankin.

Haluan esittää haasteen itselleni ja muille: seuraavan kerran kun odotat ystävää, junaa tai bussia, älä ota kännykkää esille. Katsele ympärillesi, saatat huomata jotain uutta ja kiinnostavaa.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat