Torin laidalta
Osmo
Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi

Torin laidalta

Konetyön autuutta

Tällaisella helteellä ei jaksa tehdä muuta kuin pitää sohvaa selässään. Viime aikoina sohvalla löhöämistä on voinut väittää urheiluharrastukseksi, mutta potkupallon MM-kisojen päätyttyä se on paljastunut silkaksi laiskuudeksi.

Joitain askareita pitää tehdä myös helteellä. Onneksi niissä avustavat uskolliset palvelijat – koneet. Viime aikoina se onni on kääntynyt epäonneksi ja uskollisuus petollisuudeksi. Koneiden korjaamisessa alkaa mennä enemmän aikaa kuin koneilla tehtävien töiden tekemisessä ilman koneita.

Ensin petti keräävän ruohonleikkurin moottori, vaikka Briggs & Stratton on lähes ikiliikkujan maineessa. No, onneksi minulla on myös akkukäyttöinen ruohonleikkuri. Toimii.

Sitten työtaisteluun eli lakkoon ryhtyi aggregaatti. Se ei tykännyt jiirisahan pyörittämisestä, jossa joutuu usein nostamaan tehot nollasta sataan. Tai peräti nollasta tuhanteenkahteensataan wattiin.

Töitä piti jatkaa tikkisahalla, mutta eihän sitä löytynyt mistään. Varmin konsti löytää hävinnyt tavara on ostaa uusi. Siispä ostin uuden sahan, erikoishammastuksella varustetun teräaseen. Siinä oli vain se vika, että erikoishammastus ei pystynyt puuhun. Niinpä minun piti ostaa vielä toinenkin saha. Ja kas, johan se vanhakin saha löytyi.

Pettihän minut vielä mopokin. Siitä hajosi jännitteen säädin, minkä seurauksena ajovalopolttimo räjähti ja kaikki muut polttimot kärähtivät vähän hillitymmin. Mutta mopohan on minulle vain harrastusväline ja samaan kategoriaan menee myös sen korjaaminen.

Työkaluissa akkukoneita käyt­täessä ei tarvitse pelata bensakanisterien, roikkien eikä paineilmaletkujen kanssa. Riittää, kun silloin tällöin lataa akut. Akkujen energiatiheys on kasvanut tasaiseen tahtiin. Norjalaiset tutkijat ovat tehneet keksinnön, jonka ansiosta piitä liaäämällä akkujen kapasiteetti kasvaa nykyisestä jopa 300–500 prosenttia.

Norjalaistenkin insinöörien pitäisi tietää, ettei pii lisää akun tehoa viisinkertaiseksi. Suomessa opetetaan jo peruskoulussa, että piin likiarvo on 3,14.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat