Torin laidalta

Torin laidalta

Makeita lupauksia ja karuja totuuksia

Kauppojen hyllyt ovat viime vuosina täyttyneet erilaisista terveystuotteista. Vitamiineilla ja ylimääräisellä proteiinilla täydennetyt juomat ja välipalat mielletään usein kyseenalaistamatta terveellisiksi, vaikka todellisuudessa tuoteseloste voi paljastaa jotakin aivan muuta. Ravitsemusalan ammattilaiset muistuttelevat, että myös vitamiinit ja proteiinit voivat liiallisesti kulutettuina olla terveydelle haitallisia.

Olen monta kertaa itsekin hullaantunut houkuttelevista mainoksista ja ostanut mielikuvaan nojaten tuotteita, joiden houkuttelevuus on kuitenkin hälventynyt tarkemman tutkiskelun jälkeen. Olenkin monesti lähes huomaamatta ylittänyt päivittäiset sokerisuositukset vain juomalla maustettuja vitamiinijuomia ja hedelmämehuja.

Tuotteisiin piilotettu sokeri onkin yksi asia, josta asiantuntijat huomauttelevat toistuvasti. Lisättyä sokeria tulisi suositusten mukaan saada korkeintaan viisi teelusikallista päivässä, mutta moni ylittää suositukset reilusti. Välipalaksi syöty jogurttipurkki limsatölkin kanssa voi sisältää jopa lähes viisitoista teelusikallista ylimääräistä sokeria.

Terveysvaikutuksilla harhaanjohtavasti mainostaminen ei ole mikään uusi ilmiö. Klassikkoesimerkki on varmasti tupakkateollisuus, joka pitkään markkinoi savukkeita jopa terveyttä parantavina. Sokeriteollisuutta on monesti syytetty samankaltaisista toimintatavoista, sillä esimerkiksi tämän päivän tietojen mukaan myös sokerialalla on vaikutettu sokerin haittoja koskevien tutkimusten tuloksiin 60-luvulla Yhdysvalloissa.

Sokerinkäyttöä tuskin kovin moni haluaa täysin lopettaa, eikä siihen varmasti ole tarvettakaan. Terveellisiksi luokitellut määrät ovat kuitenkin yllättävän pieniä, mikä on hyvä muistaa esimerkiksi välipaloja valitessa. Tuoteselosteen läpi vilkaisemalla voi helposti katsoa, ettei tule vahingossa syöneeksi yllätyksiä. Jos sokeri on ainesosaluettelossa ensimmäisten joukossa, on sitä todennäköisesti runsaasti, sillä aineet ilmoitetaan painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Silloin ehkä kannattaa jatkaa terveellisen ruuan etsintää.

Heidi Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat