Torin laidalta

Torin laidalta

Miten elinvoimaa hankittaisiin?

Olin lauantaina vierailulla Heinolan valtuuskunnan kokouksessa, jossa yhtenä aiheena nousi esiin Heinolan opiskelumahdollisuudet. Peruskoulun jälkeen on hyvät mahdollisuudet jatkaa lukioon tai ammattikouluun, mutta mitäs niiden jälkeen?

Heinolasta puuttuu kärkevästi sanottuna nuorten ihmisten ikäryhmä, eli 20 – 30-vuotiaita on todella vähän. Kouluttautumista ammattikorkeakoulussa ja yliopistoissa pidetään syystäkin tärkeänä asiana, ja nuoret ihmiset muuttavat koulujen perässä pois. Eräs valtuuskunnan jäsen otti esille idean, että Heinolan tulisi tehdä yhteistyötä mahdollisesti Lamkin tai Lutin kanssa.

Mielestäni ei olisi ollenkaan hassumpi idea, jos kaupunkiin perustettaisiin korkeakoulun sivuhaara tai muu vastaava oppilaitos. En ole unohtanut, että Vierumäellä on Haaga-Helia, joka on korkeakoulu, mutta sen vaikutukset eivät näy itse Heinolassa kovinkaan isosti.

Jotain pitäisi keksiä, että Heinolassa olisi nuorta elinvoimaa, ja ettei nuorison poismuuttoprosentti olisi niin suuri. Osa saa täältä työpaikan, mutta jatkokoulutus kiinnostaa yhä enemmän, ja silloin on lähes pakko muuttaa pois täältä. Toki pitää muistaa, että nykypäivänä nuoriso haikailee myös isompien kaupunkien perään. Uskoisin, että jos kaupungissamme olisi opiskelijoita, niin sivutuotteena syntyisi lisää virikkeitä kaupunkimme nuorille.

Monien mielestä opiskeluajat olivat sitä elämän parasta aikaa. Täällä on jo nyt monia mahdollisuuksia elämän erilaisille vaiheille, mutta käytännössä korkeakoulut puuttuvat. Varmasti jokainen ihminen haluaa elää parhaan mahdollisen elämän omine kohokohtineen, mutta jos opiskelumahdollisuutta ei ole, niin upeat opintovuodet käydään viettämässä muualla.

Heinola haluaa kehittyä kaupunkina ja pysyä ajan mukana. Puhutaan kuitenkin kaupungista, joten olisi mahtavaa, jos täällä olisi mahdollisuudet opiskella myös korkeakoulussa. Toteuttaminen ei ole helppoa, mutta sillä voisi olla hienot vaikutukset.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat