Torin laidalta

Torin laidalta

Lisähaku on uusi mahdollisuus

Keväällä moni nuori oli vaikean valinnan edessä. Lukiosta tai ammatillisesta oppilaitoksesta valmistuvalle kevät tarkoittaa aikaa, jolloin tehdään isoja päätöksiä tulevaisuuden suhteen, sillä haut yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin aukeavat. Joillekin tämä tarkoittaa tilaisuutta päästä vihdoin tavoittelemaan pitkäaikaista toiveammattia, joillekin taas epävarmaa ja jopa ahdistavaa oloa. Mitä haluan tehdä? Entä, jos valitsen väärin?

Opiskelupaikan valinta on merkittävä päätös, mutta ei elämän ja kuoleman kysymys. Siltä se kuitenkin voi tuntua, kun valinnan tulokset kilahtavat kesäkuun lopussa sähköiseen järjestelmään. Korkeakouluhaut ovat olleet viime vuosina yli 150 000 hakijan ryntäyksiä, ja vuosittain moni jää väistämättä ilman opiskelupaikkaa. Tuntemukset vaihtelevat helpotuksesta pettymykseen. Välivuosi on joidenkin helpotus, joidenkin syvä pettymys. Tai sitten opiskelupaikka saattaa aueta, mutta sitä ei aina oteta vastaan.

Moni nuori ei ota paikkaa, koska ei halua luopua mahdollisuudesta saada opiskelupaikka mieluisammalta alalta ensikertalaiskiintiön turvin, kertoo Yle (2.8.).

Koulupaikasta luopuneiden vuoksi voi ilman paikkaa jäänyt nyt hakea opiskelupaikkaa lisähaussa. Ylen mukaan ammattikorkeakouluissa on tarjolla eri puolella Suomea yli 1 200 opiskelupaikkaa niille, joita kevään yhteishaussa ei onnistanut. Lisähauissa hakeneiden määrä on lisääntynyt, sillä se on toinen toimiva väylä saada itseä innostava opiskelupaikka.

Lisähaku voi olla monen pelastus. Kevään epävarmuus on saattanut jo elokuuhun mennessä hälvetä ja urasuunnitelmat selkiytyä. Vielä on aikaa hakea esimerkiksi sairaanhoitajaksi, musiikkipedagogiksi tai insinööriksi.

Lisähaku on hyvä juttu. Spontaanimmat päätökset opiskelupaikan valinnassa saattavat johtaa positiiviseen lopputulemaan. Unelmien ala voi löytyä yllättävästäkin paikasta. Opiskelu on myös osittain kokeilua. Epämieluisaksi osoittautuvaa alaa voi vaihtaa ja usein vielä melko helposti.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat