Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

Torin laidalta

On tunnusteltava koko norsu

Buddhalaisista kirjoituksista löytyy tarina kuninkaasta, joka kutsui luokseen syntymäsokeita. Sokeat hän laittoi tutustumaan norsuun, mutta jokainen sai tunnustella norsusta vain yhtä kohtaa.

Niinpä yhden mielestä norsu oli ohut ja litteä, reunoiltaan repaleinen. Toisen mielestä norsu oli käsivarren paksuinen, taipuisa ja yllättävän voimakas. Kolmannen mielestä norsu oli kuin puu, jykevä varreltaan ja uurteinen pinnaltaan. Sokeat riitaantuivat ja jokainen väitti omaa näkemystään oikeaksi, vaikkei kukaan ollut oikeassa.

Tarinan opetus lienee, että jos olettaa oman näkemyksensä olevan koko totuus asiasta, erehtyy lähes varmasti. Ja kun monella ihmisellä on samasta asiasta näkemys vain yhdeltä kantilta, ei voi välttyä ristiriidoilta.

Oman kokemuksensa perusteella jokainen väittää olevansa oikeassa. Mutta jos ottaisi muutaman askeleen etäisyyttä, huomaisi, että tiedossa onkin vain pieni osa.

Jos todella haluaa saada kokonaiskuvan jostakin, pitäisi pyytää jotakuta toista katsomaan asiaa ulkopuolelta ja olla valmis kuuntelemaan sitä toista näkemystä.

Oli kyse sitten työstä, politiikasta, parisuhteesta, ystävyydestä, melkein mistä tahansa, ihminen urautuu helposti ja huomaa entistä huonommin sen, ettei enää näe koko norsua, vain pelkät korvat.

Ihmisten välisissä suhteissa helposti sokeutuu merkeille, jotka ulkopuolisesta vaikuttavat päivänselviltä.

Joku yllättyy, kun puoliso lähtee pitkäaikaisesta suhteesta, vaikka toiset ovat lukeneet merkkejä jo pitkään. Joku taas ei näe yhteiselle taivaalle kerääntyviä myrskypilviä ja ihmettelee, mistä muut niin hermostuivat.

Lähes raivostuttavuuteen asti kulunut sanonta siitä, että joskus on mentävä kauas nähdäkseen lähelle, voi pitää hyvinkin paikkansa. Otti etäisyyttä sitten ajallisesti tai maantieteellisesti, pieni pesäero asioihin voi auttaa asettamaan ne uusiin, ehkä toimivampiin mittasuhteisiin.

Jonkun kohdalla kyse voi olla isosta elämänmuutoksesta siinä missä toinen vain hienosäätää arjen kohdalleen.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme