Torin laidalta
Osmo
Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi

Torin laidalta

Tuunattu huussi

Nyt, kun ulkolämpötila on laskenut alle 30 asteen, voitaneen arvella, että kesä on kallistumassa syksyä kohti. En voi kirjoittaa ainetta aiheesta, mitä tein kesälomalla, koska minulla ei ole lomaa. Eipä ole työaikaakaan, joten kaikki pitää tehdä omalla ajalla.

Kesän to do -listalta sain tehtyä valmiiksi huussin rantasaunalle. Kuukausihan siinä meni, mutta lopputulos on hyvä. Vaatimattomuus estää minua sanomasta, että huussi on hitsin hieno.

Hintansa puolesta huussi ei ole mersuluokkaa, sillä se on kyhätty kasaan erilaisista ylijäämäeristä. Varastosta löytyi paneelia ulko- ja sisäseiniin. Oven tuunasin vanhasta saunan ovesta. Ikkunaan löytyi vanhaa lasia ja pokat tein itse.

Talon kattamisesta oli jäänyt yli Weckmanin Eleganttia, mutta harja- ja päätylistoja piti hakea lisää Vierumäeltä.

Lattialakkaakin oli puoli purkkia, mutta ulkomaalikaupassa oli käytävä. Käsienpesualtaaksi ostin venäläisen sinkkisoikon, hinta 3,90 euroa. Altaan alle asensin joskus kirpparilta ostamani pienen pöydän.

Sen verran keskeneräisyyttä täytyy tunnustaa, että huussin kattoon asentamaani kristallikruunuun ei vielä syty valo. Ennen syyspimeitä asennan kruunuun ledivalot. Ne toimivat akkuvirralla. Tarkoitus on tuottaa tarvittava sähkö aurinkopaneelilla.

Aurinkoenergiaahan tänä kesänä on tullut riittävästi vaikka useammankin huussin valaisemiseen.

Amerikkalaiset ilmeisesti kyllästyivät jatkuvaan helotukseen, koska he ampuivat Aurinkoa raketilla.

Pitääkö tästä olla huolissaan. Aurinkohan on eräänlainen ydinvoimala. Onneksi sen valmistaja on luotettavampi kuin Olkiluoto kolmosen toimittaja.

On kuitenkin viisasta pohtia, mitä tehdä, jos amerikkalaisten raketti aiheuttaa huoltotauon Auringon toimintaan.

Jos Aurinko sammuu, viimeisten valonsäteiden matka Maahan kestää noin kahdeksan minuuttia. Sinä aikana ehtii hyvin sytyttää sähkövalot.

Ja lähikaupasta voi kipaista taskulampun paristoja ja kynttilöitä sähkökatkon varalle.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme