Torin laidalta

Torin laidalta

Festarikansalle kulttuurielämyksiä

Kesällä festarimania saa suomalaiset valtaansa. Ruisrock, Pori Jazz, SummerUp, Flow Festival ja tietenkin Heinolan oma Jyrää ovat vain muutamia esimerkkejä tapahtumista, jotka valtavat kesäkuukausina puistot, hiekkakentät, kaupunkien kadut ja satunnaiset jättömaat.

Tämän kesän paahde on tarjonnut kelvot puitteet näille lukuisille festareille. Menneet vuodet ovat kuitenkin osoitus siitä, että festarikansaa eivät pidättele sadekuurot tai muut sääilmiöt. Vuodesta toiseen festarit vetävät väkeä puoleensa sankoin joukoin. Niiden houkuttelevuus on monen tekijän summa.

Ensimmäinen syy festareiden suosiolle on tietysti niiden musiikkitarjonta, sillä ovathan nimekkäät ulkomaalaisesiintyjät kotimaisten rinnalla taattu vetonaula. Joidenkin kuuluisien ulkomaalaisten festareiden liput kuitenkin voidaan myydä loppuun ennen kuin yhtäkään esiintyjää on julkistettu. Tämä johtuu mielestäni pitkälti festarin maineesta, sen tarjoamasta tunnelmasta ja siihen liitetyistä odotuksista. Ihmiset eivät mene festivaaleille vain musiikin takia, he menevät sinne kokemuksen takia.

Helsingissä viime viikonloppuna järjestetty Flow Festival on malliesimerkki festivaalista, jossa musiikin rinnalle ovat nousseet muut kulttuurin muodot taiteesta pukeutumiseen ja trendikkääseen ruokaan. Flow’ta voi jo pitää kulttuuri-ilmiönä.

Kehitys tuntuu nyt liikkuvan mutaiseksi tampatulta festaripellolta kohti sisäsiistimpää ja taiteellisesti monipuolisempaa viikonloppua. Festaritunnelmaa värittävä örvellys alkaa ehkä pikkuhiljaa väistyä. Ja niin kauan kuin musiikki on pääosassa, kaikki on hyvin. Ikäväksi kehitys alkaa muodostua silloin, kun festareista muodostuu näyttäytymispaikkoja, jonne mennään vain näyttämään hyvältä, ei kuuntelemaan musiikkia.

On hienoa, että festareiden potentiaali monipuolisena kulttuuritapahtumana tunnistetaan. Kiinnostavat musiikkitapahtumat ovat myös kaupunkien mainosvaltti, ja festivaalikulttuurin kehittäminen poikii merkittävää taloushyötyä järjestäjän lisäksi kunnalle.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat