Torin laidalta

Torin laidalta

Esikoulussa aukeaa uusi maailma

Koulutiensä aloittaneilla esikoululaisilla ja ekaluokkalaisilla alkavat ensimmäiset jännitykset koulun alkamisesta, kavereiden saamisesta ja koulumatkasta olla pahimmalta osalta ohi.

Viimeistään muutaman viikon kuluttua koulu on jo rutiinia, myös vanhemmille.

Moni koululainen on opetellut uuden koulutien, jossa lapsen vanhemmat tai vanhemmat sisarukset ovat olleet tukena. Koulumatka avaa aivan uuden maailman lapselle, sillä lähiympäristössäkin on uutta, ihmeellistä ja kiinnostavaa seurattavaa. Tässä kohdassa me vanhemmat ja erilaisia kulkuneuvoja ajavat ovat vastuussa siitä, että lasten kulkureitti on mahdollisimman turvallinen.

Liikennekasvatuksessa päävastuu on luonnollisesti vanhemmilla, jota koulu ja päiväkoti tukevat.

Alle 14-vuotiaiden suurin yksittäinen kuolinsyy on juuri liikenneonnettomuus, ja joskus näin voi käydä niitä tuttuja ja turvallisia lähiympäristön reittejä kulkiessa. Erityisen surullista on se, että rattijuopot aiheuttavat näistä onnettomuuksista osan. Toki on totta, että usein onnettomuudet ovat tapahtuneet lapsen ollessa matkustajana henkilöautossa. Pyöräilykypärä ja huomioliivi ovat pieniä asioita, mutta niin tärkeitä.

Minulla on ollut kuvitelma, että kaupungeissa autoilijat noudattavat kyllä liikennesääntöjä ja kunnioittavat liikennevaloja, mutta eivät juurikaan ota huomioon jalankulkijoita tai pyöräilijöitä. Tähän kuvitelmaan on tullut muutos.

Olen käynyt kesän aikana jonkin verran Helsingissä ja häkeltynyt loistavasti käyttäytyvistä autoilijoista. Tosin kyse on omakotitaloalueesta, jossa asuu lapsiperheitä.

Olin pojan tyttären kanssa liikkeellä ja tepastelimme lähikauppaan jäätelöostoksille. Menomatkalla odottelimme tien yli pääsyä pari metriä ennen suojatietä. Olin ajatellut, että lähestymme suojatietä vasta, kun autoja ei tulisi. Häkellyin, kun auto pysähtyi ja sieltä viittoiltiin ylittämään suojatie. Vilkutimme Vilman kanssa hänelle molemmat. Sama toistui, kun tulimme jäätelöidemme kanssa kaupasta. Sain kuulla, että tapa on hyvin yleinen, Helsingissä.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat