Torin laidalta

Torin laidalta

Pitkän iän salaisuudet

Oltaisiinpa mekin jo eläkkeellä”, ajattelimme kavereiden kanssa jo lapsina. Ajatus mummoudesta tuntui ala-asteikäisestä aivan mahtavalta. Eläkkeellä kun ei tarvitsisi mennä kouluun ja saisi aina halutessaan syödä pullaa. Isovanhemmat naureskellen toppuuttelivat eläkeunelmia ja muistuttivat, että eläkkeellä ehtii kyllä olla ihan tarpeeksi kauan, kun sinne joskus ikänsä puolesta oikeasti ennättää.

Ihmisten elinajanodote onkin ollut tasaisessa nousussa jo jonkin aikaa. Sadannen syntymäpäivän näkeminen ei enää ole ennenkuulumatonta, sillä Suomessakin satavuotiaita on jo lähemmäs tuhat.

Mitä enemmän ehtii vanheta, sitä useammin huomaa lukevansa artikkeleita pitkän iän salaisuuksista. Virallisia ohjeita runsaasta liikunnasta, terveellisestä ruokavaliosta, riittävästä levosta ja vähäisestä stressistä on löydettävissä runsaasti, mutta mukaan mahtuu myös vähän erikoisempia niksejä. Yli satavuotiaiden on esimerkiksi kerrottu syövän päivittäin suklaata. Myös tupakka, viini ja olut kuuluvat monen viihdeuutisissa vilahtaneen ikäihmisen ruokavalioon.

Yksi tunnetuista pitkäikäisistä ihmisistä on vanhin elossa oleva yhdysvaltalainen sotaveteraani Richard Overton. Overton täytti tämän vuoden toukokuussa kunnioitettavat 112 vuotta. Overtonin keinot pitkän iän saavuttamiseksi ovat kuitenkin tavanomaisesta poikkeavat. Hänen on esimerkiksi kerrottu polttavan päivittäin 12 sikaria, sekä juovan suuren kahvimäärän lisäksi paljon sokeripitoista limsaa ja viskiä. Myös jäätelö, pannukakut ja vohvelit lukeutuvat Overtonin lempiruokiin.

Vaikka en ehkä itse suoralta kädeltä lähtisi noudattamaan Overtonin elämänohjeita, voi niistä varmasti jotakin ottaa opiksi. Monia iäkkäitä henkilöitä näyttää yhdistävän ainakin rento suhtautuminen elämään ja tiukkoihin elämänohjeisiin.

Kun koomikko Steve Harvey kysyi vuonna 2012 iäkkäältä Overtonilta tämän salaisuutta pitkän iän saavuttamiseksi, oli hänen neuvonsa lyhyt ja yksinkertainen: ”Jatka vain elämistä, äläkä kuole”.

Heidi Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat